Een misdrijf is een ernstige inbreuk op de rechtsorde, zoals doodslag of verkrachting. Daarnaast vallen ook alle ernstige inbreuken zoals terreur, landverraad of belastingfraude onder de categorie misdrijven.
Overwegend geldt dat ernstige strafbare feiten misdrijven zijn en de overige feiten overtredingen. Er zijn veel wetten waarin strafbare feiten zijn opgenomen. De meest bekende zijn het Wetboek van Strafrecht en de Wegenverkeerswet 1994.
Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van meer dan 3 jaar. Bijvoorbeeld diefstal, oplichting en vervalsing van documenten.
Strafbare feiten: overtredingen en misdrijven
Een verdachte kan alleen veroordeeld worden voor een feit dat volgens de wet strafbaar is. Strafbare feiten bestaan uit overtredingen en misdrijven.
Denk bij zware vergrijpen aan bijvoorbeeld een overval, diefstal of moord, maar ook deelname aan het verkeer onder invloed van alcohol en handel in drugs vallen onder zware vergrijpen. Lichtere strafbare feiten zijn bijvoorbeeld verkeersovertredingen, op verboden terrein lopen of openbaar dronkenschap.
Moord en doodslag, of een poging daartoe, zijn misdrijven. Binnen ons Wetboek van Strafrecht behoort moord tot de categorie zwaarste misdrijven. Als iemand opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd wordt, is sprake van moord.
Strafrecht. Relatief kleine overtredingen krijgen een boete. Overtredingen van de snelheid van meer dan 30 km/uur (en op de snelweg met 40 km/uur) vallen onder het strafrecht. Dit wordt vastgelegd bij de Justitiële Informatiedienst (voorheen werd dit strafblad genoemd).
In het geval van overtredingen spreken we over licht strafbare feiten. Denk daarbij aan vandalisme, het overtreden van verkeersregels en openbaar dronkenschap. Een overtreding wordt dus gezien als een lichte ordeverstoring, waarbij maximaal één jaar celstraf kan worden opgedragen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Misdrijven en overtredingen zijn beide misdaden. Maar misdaden zijn óf een overtreding óf een misdrijf. Overtredingen zijn minder ernstig dan misdrijven. Misdrijven zijn alle delicten die in strijd zijn met de normen en waarden van onze maatschappij.
Verschil overtreding en misdrijf
Een overtreding is een lichtere strafbare gedraging, zoals openbaar dronkenschap. Een misdrijf is zoals hierboven genoemd een zwaarder strafbaar feit. De wet bepaalt of iets een misdrijf of overtreding is. Iets is pas strafbaar als het op het moment van plegen al in de wet stond.
Vrijwillige terugtred In artikel 46b van het Wetboek van Strafrecht wordt gesteld dat een poging of een voorbereiding niet strafbaar is indien het misdrijf door de dader uiteindelijk niet wordt afgemaakt door omstandigheden die van de wil van de dader afhankelijk zijn.
Zoals uit de tabel blijkt kunnen de volgende misdrijven in Europees Nederland niet verjaren: misdrijven waarop een levenslange gevangenisstraf staat (zoals moord); misdrijven met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer (zoals verkrachting, mensensmokkel en doodslag).
Vier voorwaarden voor strafbaarheid
menselijke gedraging; 2. delictsomschrijving; 3. wederrechtelijkheid; 4. schuld.
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Categorie C zaken zijn 1. misdrijven waarbij inverzekeringstelling/voorlopige hechtenis niet mogelijk is en 2. overtredingen. Meerderjarige verdachten kunnen in categorie B en C -zaken afzien van consultatiebijstand.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Wanneer een bestuurder tussen 70 en 99 km/u te hard rijdt, geldt een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 4 maanden. Indien een betrokkene meer dan 100 km/u te hard rijdt, bepaalt de richtlijn dat er een geldboete moet worden opgelegd en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
Doordat de maximumsnelheid per half maart omlaag gaat, mogen ook politie, brandweer en ambulances 'slechts' 140 kilometer per uur.
Iemand kan levenslang krijgen als hij bijvoorbeeld: een of meerdere moorden heeft gepleegd. terroristische misdrijven heeft gepleegd of leiding geeft aan een terroristische organisatie. een aanslag heeft gepleegd tegen de regering of de koning.
Als iemand van plan is een ander te doden en daarna die persoon ook echt om het leven brengt. Moord is dus 'doodslag met voorbedachten rade'.
Volgens de nieuwe wet kan de v.i. maximaal twee jaar bedragen en zou die persoon pas na 13 jaar vrijkomen. Dit is een groot verschil ten opzichte van het huidige systeem. Gedetineerden die een gevangenisstraf van meer dan 6 jaar hebben gekregen, krijgen al met de nieuwe wet te maken.