Kortom: Koffie verhoogt de productie van maagzuur, maar lijkt voor de meeste mensen geen spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Daarom is het drinken ervan op een lege maag prima.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
In 2018 heeft het Algemeen Dagblad er ook onderzoek naar gedaan. Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Onderzoek toont aan: cafeïne beïnvloedt je slaappatroon
Helaas voor de koffieleuten onder ons, tonen verschillende onderzoeken aan dat koffie drinken het slaapritme en inslapen kan verstoren. Zelfs als je zes uur voordat je gaat slapen een kopje koffie drinkt, heeft dit al effect op je slaap.
Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
Wanneer een mens meteen na het opstaan koffie drinkt, raakt het hormoon op een gegeven moment gewend aan cafeïne en ebt het effect van cafeïne weg. De beste tijden om een kop koffie te drinken zijn daarom tussen tien uur 's ochtends en 's middags twaalf, en tussen 's middags twee uur uur en 's middags vijf uur.
Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne
Daarnaast zorgt cafeïne ook voor het versnelt voortduwen van voedsel in de dikke darm. Dit effect zorgt ervoor dat je snel en nodig moet poepen of zelfs last krijgt van diarree.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Heeft koffie een laxerende werking? Het antwoord is ja. Koffie werkt inderdaad laxerend.
De hoeveelheid cafeïne in koffie kan heel wisselend zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) koffie over de dag te nemen. Verder is uit voorzorg het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) cafeïnevrije koffie te nemen per dag.
Cortisol is het stress-hormoon. Volgens hormoon-expert Reijs kan koffie dat niveau aanzienlijk verhogen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
“Bananen zijn een topper omdat ze goed verteren en lief zijn voor je maag. De banaan zit boordevol vezels, vitamine B6 en magnesium. Deze stoffen helpen tegen diarree en een opgeblazen gevoel doordat je lichaam water vasthoudt. Bovendien helpt de magnesium om je spieren te ontspannen.”
Het klinkt tegenstrijdig, maar donker gebrande koffie is juist het beste voor je maag.
De bijwerkingen van te veel koffie
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
3. let op met cafeïne. Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden.
Het is een feit dat cafeïne de spieren in het verteringssysteem kan stimuleren die instaan voor het samentrekken en dus voor de stoelgang. Toch wordt koffie niet voorgeschreven om constipatie aan te pakken. Koffie kan de stoelgang namelijk net harder maken omdat het vocht uit de uitwerpselen trekt.
Advies: drink geen koffie meer na 14.00 uur
Maar het Sleep Disorders & Research Center raadt aan om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. Dan heeft de cafeïne geen effect meer op uw slaap.
De directeur van het Northumbria Centre for Sleep Research raadt aan om acht uur voor het slapengaan te stoppen met koffiedrinken. Ga je om 22u slapen, dan drink je dus je laatste kop koffie om 14u. Kruip je pas om 2u 's nachts onder de lakens, dan mag je tot 18u 's avonds genieten van een 'bakje troost'.
Ochtendthee kan bijvoorbeeld een zwarte thee zijn, maar ook groene, witte of oolong-thee. Matcha, Earl Grey, Pu-Erh, Yerba Mate of zelfs Kombucha. Thee wat goed gaat met melk is bijvoorbeeld Breakfast Tea of Masala Chai.