Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Draag luchtige kleding van katoen. Was u elke dag met water en zeep. Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Bovendien bleek uit het onderzoek dat mensen het zweet van een familielid kunnen herkennen aan de geur. Vraag je je nu af: waar ruik ik eigenlijk naar? De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Was de oksels regelmatig met bijvoorbeeld PH-neutrale zeep, eventueel meerdere keren per dag. De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden. Zweet gaat in uw kleding zitten.
Meerdere lagen over elkaar. Wat je misschien soms wel met mascara of droogshampoo doet, kan dus niet met deodorant. Dat extra laagje gaat niet helpen, die van gister komt er gewoon nog doorheen, iew. Gebruik deo altijd op een schone en dus droge huid, zodat het direct kan aanpassen aan je huid en de bacteriën, legt Dr.
Zweten boost je immuunsysteem
De peptiden die door je zweetklieren geproduceerd worden, fungeren als antibiotica en gaan de strijd aan met infecties, zo concludeert onderzoek uit Proceedings of the National Academy of Sciences.
Voeding kan de geur van zweet beïnvloeden
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweetgeur, dan is een deodorant met aluminium de beste optie. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Iedere dag douchen zorgt voor een lekkere lichaamsgeur. Nu is het wel belangrijk dat je niet te heet of te lang doucht, dit zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt. Wat je dan wel moet doen volgens wetenschappers? Gewoon even één à twee minuten onder een lauwe douche gaan staan.
Door lichamelijke omstandigheden kan een tekort aan vet- of glucoseverbranding ontstaan. Hierdoor kan je lichaam overgaan naar een andere energiebron, zoals eiwitten. Door de verbranding van eiwitten ontstaat echter een bijproduct… ammoniak! De geur is vergelijkbaar met urine of kattenpis.
Op zich zijn ze geurloos, maar een speciaal orgaan in je neus detecteert ze. Als het een match is, stuurt dat orgaan een signaal naar je hersenen. Dat stimuleert het hersendeel dat instaat voor je seksuele gedrag. Je zult meer openstaan voor die persoon én je zult zijn 'geur' ongelooflijk lekker vinden!
Er zijn twee soorten zweetklieren, de apocriene en de eccriene. De apocriene klieren (in de oksel en areola mammae) veroorzaken in de oksel zweetlucht. Als het zweet daar het huidoppervlak bereikt, is het reukloos, maar huidbacteriën breken het af tot aromatische korte-keten-vetzuren, welke de geur veroorzaken.
Mannen vs.
Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar de zweetklieren van mannen zijn actiever. Hoeveel u zweet hangt af van uw geslacht, het aantal zweetklieren dat u heeft (meer klieren staat gelijk aan meer zweet), hoe warm het is, hoe intensief u sport of hoe angstig u zich voelt.
Zweten zonder inspanning is dus een volkomen normaal en noodzakelijk verschijnsel. Onder invloed van lichamelijke activiteit, hitte of sterke emoties kan het lichaam tot 10 liter zweet per dag verliezen. Dit is de reden waarom we snel zweten bij de minste inspanning.
Pas vanaf je puberteit gaat je zweet stinken
Over het gehele lichaam hebben we zweetklieren (in totaal twee tot vier miljoen), maar alleen de zogeheten apocriene zweetklieren in de oksels, rond de anus en rond de tepels produceren de bekende zweetlucht. Dit type zweetklier wordt pas actief in de puberteit.
Helpt zweten bij het verliezen van gewicht: het vonnis
Lang verhaal kort. Nee. Hoeveel je zweet bepaald niet hoe fit je bent en ook niet hoeveel calorieën je verbrandt.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.