Rijpe compost spreid je gewoon op het moestuinbed. Je kunt er meteen in zaaien en planten.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Compost is een uitstekende bodemverbeteraar en zorgt het jaar rond voor een gezonde bodem en sterke planten. Zowel struiken gras, bomen, bloemen, vaste planten, groenten... zijn gebaat met een vitaminekuur van dit 'zwarte goud'.
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Alleen looistoffen en harsen hebben meer tijd nodig om af te breken. De micro-organismen (vooral schimmels en bacteriën) in jouw bodem en composthoop breken alle plantenstoffen af tot veilige voeding voor andere planten.
Het kan geen kwaad om aardappelschillen op de composthoop te gooien. Ook niet als de aardappels zijn behandeld met een stof die vroegtijdig kiemen tegengaat, zegt ir. P. Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving).
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde. Het is een fijne zwarte aarde, op basis van veenproducten, die bodem verbeterend werkt.
Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin? Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo'n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg. Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten.
Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Hoelang duurt het voordat ik compost heb? Hoe meer je belucht en hoe evenwichtiger de mengeling, hoe sneller je compost rijpt. Na een 9-tal maanden heb je onderaan je compostvat gebruiksklare compost. Als je composteert met bakken is je compost rijp als je hebt omgezet naar de derde bakt.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
In een goede composthoop zal het rottingsproces zelf warmte generen en die warmte moeten we in de koudste maanden van het jaar binnenin de composthoop of het compostvat trachten te houden.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost.
Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur. U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Afval scheiden
De composthoop kan minder hebben dan de gft-bak, omdat de omstandigheden in zo'n hoop anders zijn dan in een compostfabriek. Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Allerlei groenteresten zoals aardappelschillen mits deze niet bepoederd zijn, peulen van erwten, bonen en zo verder, zijn bij uitstek geschikt voor de composthoop. De schillen, pitten en klokhuizen van inlands en exotisch fruit, maar ook van citrusvruchten zijn ook geschikt.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
In de herfst en vroege winter geef je met compost een ideale onderhoudsbeurt aan je tuin. De compost wordt door de bodemdiertjes mee in de bodem verwerkt, de humus kan gedurende de wintermaanden de bodem verrijken. Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak.