EMDR is een effectieve behandelmethode bij bijvoorbeeld PTSS, maar werkt niet altijd. EMDR kan om een aantal redenen niet of minder effectief zijn: Je wilt niet in contact komen met je gevoelens.
EMDR ook succesvol bij depressie
Na zes sessies van een uur, voldeed 60% van de jongeren niet meer aan de diagnose depressie, oplopend tot bijna 70% drie maanden later. Daarnaast namen ook posttraumatische stressklachten, angsten, en lichamelijke klachten af.
Zet je te snel EMDR in, dan kan dat meer kwaad doen dan goed." Je krijgt geen hersenbeschadiging van een verkeerde sessie. Maar behandel je een trauma verkeerd, dan kan een cliënt psychische klachten krijgen als depressie of boosheid.
EMDR werkt soms minder goed als je geen herinneringen hebt aan het trauma. Of dat je wel een herinnering hebt aan een specifieke gebeurtenis maar dat er nog meer gebeurtenissen zitten opgeslagen in je brein waar je geen weet van hebt. Het trauma noemt men dan complex.
Nadelen van EMDR
De effecten kunnen nog even doorwerken, wat goed is. Daarnaast is het een veelgehoorde klacht dat cliënten na de EMDR hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ervaren. In sommige gevallen kan je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent als je er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen.
De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt.
Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.
EMDR sessies kunnen zwaar zijn, omdat er een re activatie (herbeleving) van een herinnering nodig is als de eerste stap voor verwerking. Dit vergt veel van de klant. Een alternatief is Brainspotting.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
De EMDR behandeling bestaat uit verschillende EMDR sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.
Integral Eye Movement Therapy (IEMT), dat tegen het breed toegepast EMDR aanleunt, is een hype met een nergens bewezen effect: kwakzalverij.
Hoe lang duurt EMDR therapie? Hoe lang EMDR-therapie duurt is afhankelijk van de klachten. Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na drie tot vier zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Een populaire en goed werkende therapievorm voor traumaverwerking is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Deze succesvolle techniek helpt vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang. Dit gebeurt zonder uitgebreide gesprekken en in een zeer korte tijd.
Gemiddeld 1-3 sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis. Bij chronische traumatisering duurt behandeling langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van de psychopathologie.
De kosten voor Gz-psychologie/EMDR buiten de basisverzekering en complementaire behandeling bedragen 100 euro per uur. De vergoeding voor kinesiologie valt onder de aanvullende verzekering. Indien u aanvullend verzekerd bent wordt deze behandeling vaak gedeeltelijk vergoed.
Je kan ook EMDR toepassen met geluiden en zelfs met aanraking. Dat noemen ze dan bodydrum. Je kan het ook zelf doen. Denk aan een nare gebeurtenis en houd je eigen hand voor je gezicht.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen. Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Hoelang het duurt voordat iemand een trauma verwerkt heeft, verschilt sterk per persoon. Van een eenvoudig trauma heb je minimaal één tot drie maanden last. Als je een paar keer in aanraking bent gekomen met de trigger en hierbij niks gebeurt, krijgt jouw lichaam door dat er geen echt gevaar is bij de trigger.
(Complexe) PTSS kan goed behandeld worden. Er zijn veel soorten behandelingen. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van welke klachten er zijn, welke behandelingen er al hebben plaatsgevonden en welke diagnose er is. Aan de hand daarvan bepalen we samen met jou welke behandelingen het beste kunnen helpen.
Hypnotherapie is een van de oudste vormen van Psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse methodieken, zoals Regressie, Reïncarnatie, NLP, EMDR, RET, Imaginatie, Autogene training, Zelfhypnose, etc.
De beroepsvereniging stelt voor de vaak complexe behandeling van getraumatiseerden hoge toelatingseisen aan EMDR-therapeuten. Zo moeten ze in principe minimaal GZ-psycholoog zijn, een specialisatie boven op de universitaire studie psychologie.
EMDR is zo'n effectieve behandelmethode dat sommige patiënten al binnen 1 sessie geholpen kunnen worden. De meeste mensen hebben aan een paar sessies voldoende.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is populair in Nederland: alleen al bij de Nederlandse EMDR Vereniging Nederland zijn zo'n 4000 therapeuten aangesloten die het toepassen. Professor Ad de Jongh haalde de therapie begin jaren negentig uit de VS naar Nederland.
Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde. Je hebt nachtmerries en slaapt onrustig.