De meeste stekkers en stopcontacten in Indonesië zijn type C en F. Dit soort stekker heeft 2 ronde pinnen en stopcontact ontwerp volgens de standaard Europese stekker. Als u uit een land komt dat dit soort stopcontact niet gebruikt, kunt u een adapter kopen.
Op Bali worden dezelfde stopcontacten als in Nederland gebruikt, type C en type F. Dat betekent dat je voor Bali geen reisstekker nodig hebt.
In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding.
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Stopcontact type F
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Hoe ziet de usb C poort eruit? De usb C poort is een ovale poort. Ook is de poort kleiner dan een usb A. Daarbij is de usb C aansluiting symmetrisch.
Hoe werkt een wereldstekker? Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.
Trek de stekker eruit Gebruik je bepaalde apparaten amper, zoals een printer of een al wat oudere dvd speler? Trek dan liever de stekker uit het stopcontact. Deze verbruiken namelijk 24 uur per dag, 365 dagen per jaar stroom. Dat is natuurlijk zonde, wanneer je deze apparaten maar een aantal keren per jaar gebruikt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen niet-geaard (type C) of geaard (type F) zijn. Je hebt geen reisstekker of wereldstekker nodig.
Je kunt op Bali geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, dit kost nog geen euro per fles. Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn met leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten.
Vanwege het tropische klimaat is lichte katoenen kleding aan te raden op Bali. Bent u van plan ook naar het hoger gelegen binnenland te trekken dan zijn truien en dicht schoeisel zeker nodig. De temperatuur kan in de bergen tot 10 graden dalen. Bij het bezoeken van instanties is vrijetijdskleding niet gewenst.
Niet alle USB-C-aansluitingen zijn hetzelfde. Let goed op met een universele poort: de USB-C-stekker alleen zegt nog niets over het gebruikte protocol. Er zijn bijvoorbeeld ook USB-kabels die alleen volgens USB 2.0- of USB 3.0-specificatie werken.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Voor telefoons en tablets worden 5W, 10W en 15W USB-C opladers gebruikt. Het mooie aan USB-C opladers is dat deze universeel zijn. U kunt dus altijd een zwaardere USB-C oplader gebruiken voor uw telefoon of tablet.
De netspanning is in Thailand net als bij ons 220 volt. Nederlandse stekkers (twee ronde pinnen) passen vaak, soms is er wel een verloopstuk nodig voor stopcontacten van het Amerikaanse model (met twee gleufjes).
Stekkers type E worden gebruikt in België, Frankrijk, Polen, Slowakije, Tsjechië, Tunesië en Marokko. De pinnen van de type E-stekker zijn 19 millimeter lang en staan op 19 millimeter van elkaar. Een type E stekker heeft een gat waarin de aardpen van het stopcontact past.
Het antwoord is ja. Je hebt een reisstekker nodig als je in Groot-Brittannië al jouw elektrische apparaten wilt blijven gebruiken. In Groot-Brittannië hebben ze namelijk andere stopcontacten dan die we in Nederland gewend zijn. In Nederland hebben wij stopcontacten met type C.
Stopcontact type L
Het type L stopcontact komt voornamelijk voor in Italië en Chili. Het is een platte stekker met drie pinnen waarvan de middelste de aardpen is, waardoor de stekker geaard is en je minder snel kortsluiting krijgt.
Geel/groen: Aardedraad dat zorgt voor ontlading en afvoer van spanning. Bruin: Fasedraad (aanvoerdraad van de stroom) Blauw: Nuldraad (afvoerdraad van de stroom) Zwart: Schakeldraad om schakelaars mee te bedienen.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.