een gevoel alsof er een graat of een korreltje in de keel zit; een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Dit kan bijvoorbeeld komen door neus- en neusbijholte problemen, prikkelende stoffen of droge lucht. Roken, alcohol en koffie of prikkelende stoffen zoals drop, pepermunt en chocolade kunnen deze klachten in stand houden. Stress en emotionele problemen kunnen ook bijdragen tot het globusgevoel.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Keelpijn door stress. Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Die kan dan beoordelen of het verstandig is, om langs de KNO-arts te gaan.
Drink warme vloeistoffen die kalmerend werken op de keel, zoals warme thee met honing, bouillon of warm water met citroen. Kruidenthee is vooral rustgevend voor een zere keel (5Trusted Source). Koel uw keel door het eten van een koude traktatie zoals een ijslolly of een ijsje. Zuig op een stuk hard snoep of een ruitje.
Een krop in de keel kan omschreven worden als een aanhoudend gevoel van obstructie in de keel. Meer bepaald een irriterend gevoel, waarbij het lijkt dat er iets in de keel zit en niet weggeslikt krijgt. Daarnaast kan dit gepaard gaan met lichte pijnklachten of een branderig gevoel.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Stembandknobbels zijn kleine zwellingen of knobbeltjes op de stembanden. Ze komen voor bij jonge kinderen en mensen die voor hun beroep veel gebruikmaken van hun stem, zoals leraren en zangers. In het algemeen komen ze meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij jongens dan bij meisjes.
Het onderzoek
Soms is het niet duidelijk waarom u klachten heeft in de mond of keel. De arts kan dan een scopie doen. Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken.
Stress en spanningen of hevige emoties kunnen de kans op een aanval van slokdarmkramp vergroten. In periodes van stress kunnen gerichte ontspanningsoefeningen daarom helpen. Ook een paar aanpassingen in het dagelijkse voedingspatroon kunnen helpen: Eet zo min mogelijk zeer warm of zeer koud eten en drinken.
Veel voorkomende klachten zijn: Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn die nogal eens verward wordt met hartklachten.
Een slokdarmontsteking kan de volgende klachten geven: Slikklachten. Branderige of drukkende pijn achter het borstbeen of in de maagstreek. Pijn in de hals, rug of tussen de schouderbladen.
Minder scherp en zuur zijn aardbei, banaan, meloen, perzik, peer, mango of fruit uit blik. Fruit en vruchtensap worden verzacht door toevoeging van een melkproduct, bijvoorbeeld vla met fruit, een milkshake van ijs met vruchtensap of vruchtensap met een scheutje room.
Voor als je last van je keel begint te krijgen is de tijm thee een aanrader. Dit verzacht namelijk de geïrriteerde keel. De smaak is misschien even wennen, maar je merkt snel verschil. In het oosten wordt kurkuma (geelwortel) gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking en helpt tegen koorts en pijn.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Een droge keel met keelpijn, moeheid en lichte koorts komt het vaakst voor. Andere symptomen zijn pijn bij het slikken, hoofdpijn, hoest en de behoefte om de keel te schrapen. Ook oorpijn en heesheid kunnen voorkomen. Het keelslijmvlies en de keelamandelen kunnen rood worden en opzwellen.
Keelpijn die langer dan 14 dagen bestaat, heeft vaak een niet-infectieuze oorzaak, zoals inademing van droge lucht of rook, door angst verhoogde spierspanning, verkeerd stemgebruik of keelschrapen of, zelden, een maligniteit.