Mensen met migraineaanvallen die erger worden door licht, kunnen baat hebben bij groen licht. De pijn lijkt erger te worden door wit, blauw, rood en oranje licht. Maar een zwak, groen schijnsel zou een aanval juist kunnen verminderen.
Blauw – De Rustbrenger
Blauw is de tegenhanger van een rode kleur. Ze kan dus gebruikt worden om een hoge bloeddruk te verlagen of om rust te brengen. Blauw licht kan tevens helpen bij de behandeling van migraine.
Daglicht. Daglicht is het meest prettige licht om bij te lezen. Binnenshuis is dit soms niet voldoende en wilt u misschien graag een lamp of leeslamp gebruiken. Er zijn veel verschillende lampen te krijgen, toch is niet iedere lamp geschikt om bij te lezen of te handwerken.
In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin. Houd er rekening mee dat licht met een lage Kelvin waarde (2200K of lager) minder prettig is tijdens het lezen of werken. In werkruimtes wordt juist weer wat meer helder licht gebruikt, ergens tussen de 3000 en 4000 Kelvin.
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Rustgevend licht is sfeerverlichting met een kalmerend en ontspannend effect, waardoor u beter in slaap komt. Rustgevend licht kan ook het dag en nachtritme behouden of herstellen en kan dwalen in de nacht voorkomen. Bewegende beelden in lampen leiden de aandacht af, zodat iemand die onrustig is zich ontspant.
Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we 's nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon. Een nachtlampje met wat rood licht biedt uitkomst.
De Europese unie adviseert 200 - 300 lux in je woonkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je woonkamer bijvoorbeeld 40m² dan heb je 300x40 = 12.000 lumen nodig om je woonkamer goed te verlichten.
In de woonkamer doet warmwit licht het goed. Kies daarom bij warmwitte verlichtingsmiddelen, die je voor de algemene verlichting gebruikt, bij voorkeur producten met een kleurtemperatuur van 2.700 tot 3.000 kelvin.
«Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning, omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken.
Blauw licht passeert het hoornvlies en de lens van het oog voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat een teveel aan blauw licht kan leiden tot schade aan het oog. Blauw licht schade (photoretinitis) zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies.
Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.
Blauw is een kleur die kalmerend werkt, de concentratie bevordert en de verbeelding stimuleert. Om deze reden wordt blauw veel gebruikt in kantoren. Het werkt ook goed voor slaapkamers, kinderkamers (vooral voor schoolgaande kinderen) en studeer- of werkkamers. De meest aanbevolen tint is zachtblauw.
Zorg voor een daglichtlamp met voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp het beste effect heeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt.
Geel is evenwel een magische kleur voor zij die leiden aan depressies. Geel is helder, licht en geeft een gevoel van natuurlijk licht weer. Patiënten met een depressie hebben zonlicht nodig om er de positieve energie uit te filteren.
Bij het kiezen van de juiste verlichting hou je rekening met de soort lamp, de fitting, de lampvorm, watt of lumen, de lichttemperatuur en de dimbaarheid. Als je weet waar je op moet letten, neem je gemakkelijk het juiste type lamp uit het rek dat voor jouw armatuur en situatie geschikt is.
In een gemiddelde woning zorgt een LED lamp met een wattage tussen de 3w en 6w vermogen voor voldoende licht. Hierbij is het zo dat je wanneer je de lamp hoog hangt je kiest voor een lichtbron met sterker licht en dus een hoger wattage.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen. Je kunt een slimme LED lamp namelijk bedienen terwijl je in bed ligt.
Ga niet voor bruin, grijs en paars
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Groen: natuur, jeugd en gezondheid
Eigenlijk heeft groen (bijna) alleen maar positieve betekenis in de psychologie van kleur. Het symboliseert groei, vernieuwing, natuur, jeugd, gezondheid, stabiliteit, creative intelligence en staat voor een evenwichtige en verjongde geest. Ook wordt het geassocieerd met zelfbehoud.
Denk je aan rustgevende kleuren, dan kom je al snel uit bij de basics: wit, crème, grijs. Ze zijn rustig en zacht om naar te kijken, helpen je kalmeren en leggen slaperig worden geen strohalm in de weg.