Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland. Er zijn voorstellingen, musea, poppodia en kunstenaars in alle soorten en maten, en de stad huisvest een groot deel van de belangrijkste instellingen van het land.
Sinds 1985 zijn er al 35 steden culturele hoofdstad geweest. Athene was de eerste, Amsterdam was in 1987 aan de beurt, Glasgow in 1990, Porto en Rotterdam in 2001, Lille en Genua in 2004, Liverpool en Stavanger in 2008. Dit jaar zijn het Linz (Oostenrijk) en Vilnius (Litouwen). In 2010 Essen.
In 2018 was het Nederlandse Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de Maltese stad Valletta. Leeuwarden werd in 2013 geselecteerd als Nederlandse stad, na een competitie met Den Haag, Utrecht (beiden uitgevallen in de eerste ronde), Eindhoven en Maastricht.
Culturele hoofdstad van Europa
Het programma Culturele Hoofdsteden is bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien. Elke culturele hoofdstad stelt een programma op. Zo'n programma bestaat uit culturele evenementen die het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten.
De Europese gedachte
De Griekse minister van Cultuur, Melina Mercouri, lanceerde in 1983 het idee voor Europese culturele hoofdsteden. De eerste Europese culturele hoofdstad was dan ook Athene, in 1985.
Trouw baseerde zich op cijfers van de gemeente Amsterdam waaruit blijkt dat de stad 177 nationaliteiten telt. Daarmee is Amsterdam de meest diverse stad ter wereld, gevolgd door Antwerpen (164 nationaliteiten) en New York (± 150). Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd.
Het is de omgeving waarin ze zich bewegen, spelen, ontdekken, onderzoeken en die alle kinderen samen verbindt. Als kinderen op hun school in aanraking komen met hun culturele omgeving, wordt de drempel minder hoog om in hun vrije tijd iets te gaan doen aan kunst en cultuur en zo hun talenten te kunnen verdiepen.
Cultuur bestaat uit de normen van een uitgebreide groep die verder gaan dan de samenwerking van kleine groepjes. De ontwikkeling van cultuur stelt mensen in staat hun gedrag, ideeën en waarden te coördineren met een grote groep andere mensen, met wie ze een geschiedenis en een identiteit delen ("mensen zoals wij").
Wat is de oudste stad van Europa? Plovdiv in Bulgarije is de oudste stad van Europa. Aanwijzingen van permanente bewoning dateren van rond 6000 voor Christus. Plovdiv wordt gevolgd door Athene, Chania en Lissabon.
Daaronder de voornaamste EU-instellingen zoals het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Brussel wordt dus terecht de hoofdstad van Europa genoemd.
Hier vind je de Europese hoofdstad: Brussel.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Sociaal-culturele achtergrond gaat over normen, waarden, gewoonten en gebruiken die iemand vanuit huis meekrijgt. De term 'sociaal' gaat over iemands thuissituatie en het sociale milieu waaruit iemand komt. De term 'cultureel' gaat over normen, waarden en gebruiken die iemand van huis uit meekrijgt.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.
Een van die cultuurgebieden is het westerse cultuurgebied, waar ook Nederland bij hoort.
De grootste onderzochte groepen zijn de mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond. Dit noemen we gevestigde groepen: velen van hen wonen al langer in Nederland of zijn hier geboren.
In Nederland wonen momenteel 1,8 miljoen mensen die niet in Nederland geboren zijn. Ze vertegenwoordigen tweehonderd nationaliteiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.
1) Parijs – Frankrijk met 10.755.000 inwoners. 2) Londen – Verenigd Koninkrijk met 8.586.000 inwoners. 3) Ruhrgebied – Duitsland met 7.304.000 inwoners. 4) Madrid – Spanje met 5.427.000 inwoners.
Met een lengte van 1000 meter en een breedte van maar 600 meter, is Valletta de kleinste hoofdstad van Europa.
Zin in een verrassende stedentrip? Vergeet Londen en Parijs en bezoek eens een van de Europese culturele hoofdsteden. Dit jaar dragen maar liefst drie steden deze titel: Veszprém in Hongarije, Timișoara in Roemenië en Elefsina in Griekenland.