Om ervoor te zorgen dat uw kat niet aan het anti-vlooienmiddel gaat likken brengt u de pipet in de nek en/of tussen de schouderbladen aan. Het beste kunt u de vloeistof over meerdere plekken verspreiden. Hierna neemt de talglaag van de kattenhuid het middel op en verdeelt het zich over de rest van het lichaam.
Bij een Spot on plaats je de pipet op de huid bij de nek tussen de schouderbladen van het dier en duw je de volledige inhoud van de pipet leeg op de huid. Nadat je het product goed hebt aangebracht, wrijf je de haren zachtjes terug. Eindig door het dier te belonen.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Je huisdier niet aaien direct na de behandeling. Raak je huisdier zo min mogelijk aan, vooral niet op de plaats waar je het anti-vlooienmiddel hebt gebruikt. Doe je dat wel, dan kun je in aanraking komen met de stoffen. Niet met je huisdier dat je net behandeld hebt met anti-vlooienmiddel in één bed slapen.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
– Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Ook katten die binnen blijven kunnen besmet raken met vlooien. Wij kunnen namelijk de wormeneitjes die zich in de omgeving bevinden meenemen naar binnen via onze kleding en schoenen.
Een mens kan geen vlooien krijgen. In elk geval niet de katten- of hondenvlo. Je kunt wel door een vlo gebeten worden en er kan zelfs wat bloed worden 'afgetapt', maar de vlo kan niet overleven op de mens en zich ook niet voortplanten. De mensenvlo bestaat wel, maar komt in Europa niet meer voor.
Focus op de plaatsen waar vlooien het meest voorkomen: rond de staart en de rug tot de nek. Wanneer je kat vlooien heeft zul je ze daar het meest waarschijnlijk aantreffen, al zijn levende vlooien niet altijd even makkelijk te vinden. Kleine zwarte schilfertjes of korreltjes in de kam kunnen ook duiden op vlooien.
Katten begrijpen straf niet en het is beter om ongewenst gedrag te negeren. Laat je kat goed gedrag zien of maakt zij duidelijk vorderingen, dan is het tijd voor een beloning. Straffen maakt een kat angstig en gestrest en zo kan nog meer ongewenst gedrag ontstaan, zoals sproeien, uithalen en krabben aan meubels.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
De werking van de pipet is gebaseerd op de luchtdicht afsluitende cilindrische zuiger die zich in de pipet bevindt. Door het drukken op de bovenkant van de pipet wordt de cilindrische zuiger over een bepaalde afstand verplaatst.
Elke maand ontvlooien
Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Met één hand duwt u de haren in de nek goed opzij (of u laat iemand anders dat doen). Met de andere hand knijpt u de pipet helemaal leeg waarbij u de vloeistof zoveel mogelijk direct op de huid toedient. Bij grote hoeveelheden kan eventueel een deel vlak voor de staartbasis toegediend worden.
Veruit het meest komt de kattenvlo voor bij hond en kat. De meeste katten die vlooien hebben hebben hier weinig last van. Pas als er erg veel vlooien aanwezig zijn kan dit leiden tot ernstige jeuk klachten en soms zelfs tot bloedarmoede. Sommige katten ontwikkelen een zogenaamde vlooienallergie.
Hoe kan ik de omgeving van de kat behandelen? Behandel alle ligplekken met anti-vlooienpoeder of een omgevingsspray die vlooien, eieren en larven doodt. Was dekens en knuffels op minimaal 60 graden, stofzuig tapijten en gestoffeerd meubilair (gooi de stofzak weg) en dweil alle vloeren dagelijks.
Vlooien zijn kleine zwarte of roodbruine insecten met krachtige springpoten. Een vlo behoort tot de vleugelachtige insecten, maar heeft geen vleugels. De vlooien die bij katten in Nederland voorkomen (Ctenocephalides felis en Ctenocephalides canis) zijn één tot drie millimeter groot.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Er wordt geadviseerd om bij een vlooienbesmetting uw dier en omgeving gedurende minstens 6 maanden achtereen te behandelen. Aangezien vlooien ook lintworm kunnen overbrengen, is het ook belangrijk om uw dier tegen lintworm te behandelen. Helaas komen vlooien het hele jaar door voor, dus ook in de winter.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is.
Uw huisdier en uzelf bespuiten met een mengsel van water met een etherische olie van de geuren lavendel, koriander, rozemarijn, salie of kamille. Daar houden vlooien niet van.
Beide soorten ongedierte is erg klein en nauwelijks zichtbaar. Je kunt vlooien onderscheiden van bedwantsen, doordat vlooien springen. Bedwantsen lopen en kruipen alleen maar.