Hoelang moet ik wachten met ingebruikname van een nieuwe koelkast? Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer je de vriezer wel goed hebt vervoerd kan je deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Controleer vervolgens de vrije ruimte tussen de muur en de koelkast/vriezer.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
Nadat een nieuwe koelkast geplaatst is of nadat je je koelkast hebt verhuisd mag je hem nog niet direct aanzetten. De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen.
Voor wat betreft de koelkast
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter. Ook fijn: je boodschappen rollen niet alle kanten op.
Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast. Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in. In de voorloper van de koelkast, de ijskast, was dat wel het geval: dat was een goed afgesloten kast of ruimte die koel gehouden werd met ijsbroden – grote stukken ijs.
Dit kan de volgende oorzaken hebben: De ingestelde koelkasttemperatuur is te laag (minder dan 3°C). De koelkast is te vol waardoor de lucht onvoldoende kan circuleren of ronddraaien. Er ligt onverpakte bladgroente buiten de groentelade.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Het beste antwoord Een normale koelkast slaat een paar keer per uur aan. Gemiddeld draait de koelkast dan zo'n vijf minuten. Dit hangt natuurlijk onder meer af van de buitentemperatuur, hoe vaak je 'm opent en de ingestelde koelkasttemperatuur. Kortom ongeveer een kwartier per uur.
Als je boven op een bevroren (plastic) beker met water een muntje legt, deze in de vriezer plaatst en dit muntje na de vakantie op de bodem van de beker ligt, weet je dat het water, en dus de hele vriezer, ontdooit is geweest.
Houd koelkasten en vriezers zoveel mogelijk dicht
Liander hanteert de regel dat producten in een gesloten koelkast gedurende een storing met een tijdsduur tot 16 uur bruikbaar blijven. Om te bepalen of uw producten nog bruikbaar zijn, is de temperatuur van de producten doorslaggevend.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen.
Koelkast, diepvries, dampkap, …
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Sluit de koelkast aan op een geaard stopcontact
Gebruik dus nooit een verlengsnoer of stekkerdozen. Deze kunnen de constante hoge stroom die de koelkast nodig heeft niet aan. Dit zorgt voor oververhitting en soms zelfs brand.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer.
Een temperatuur van 4 graden Celsius is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4 graden Celsius zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast bewaart, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.