Natuurlijk kunnen er uitschieters zijn, maar als je pc voor het grootste deel onder deze grens blijft, is er geen vuiltje aan de lucht. Laptopgebruikers willen we geruststellen. Je hoeft je pas zorgen te maken als de temperatuur richting de 90 graden gaat.
Anderzijds kan een krachtige laptop wel 75 °C warm worden, door de beperkte ruimte en koelmogelijkheden. Wanneer u de processor op zijn staart trapt, kan de temperatuur oplopen tot 80 °C of hoger.
Zorg er daarom voor dat je laptop bij warm weer op een vlakke en harde ondergrond staat. Zet de laptop bijvoorbeeld op een bureau of een eettafel, zodat het apparaat zijn warme lucht goed kwijt kan. Probeer op warme dagen niet met de laptop op schoot te werken en leg hem zeker niet op een kussen.
De gemiddelde GPU-temperatuur voor gaming moet tussen 65°C en 85°C blijven en mag nooit hoger zijn dan 90°C.
Wanneer de computer oververhit raakt, kunnen er symptomen optreden, zoals: De ventilatoren in de computer klinken luider doordat ze sneller draaien om overtollige warmte af te voeren. De computer kan af en toe worden afgesloten of opnieuw worden opgestart. De systeemprestaties gaan onverwachts achteruit.
De maximaal acceptabele temperatuur van een processor is afhankelijk van het merk en type, maar voor de meeste (grafische) processoren kan gesteld worden dat een temperatuur boven de 50-60 graden Celsius niet wenselijk is.
Een laptopstandaard met actieve koeling
Deze standaarden hebben ingebouwde ventilatoren die stiller zijn dan de ventilatoren in je laptop. Ze zorgen ervoor dat je laptop minder moeite moet doen om af te koelen, waardoor het geluid afneemt.
Werk zoveel mogelijk in de schaduw. Je laptop langdurig blootstellen aan zonlicht verhoogt het risico op oververhitting, zeker in de zomer bij warme temperaturen. Heb je geen natuurlijke schaduw in je tuin of op je balkon, zet dan een parasol. Onder een laken kruipen kan als noodoplossing ook nog voldoen.
Zorg voor ongeveer 5 centimeter vrije ruimte rondom jouw computer. Ook als jouw computer op een warme plek staat, koelt hij minder goed. Zet je desktop daarom niet te dicht bij een raam of een verwarming. Door jouw computer op een koelere plek te plaatsen, voorkom je op een gemakkelijke manier dat hij te warm wordt.
Tussen de 20 °C en 40 °C: dit zijn prima temperaturen bij inactiviteit of bij het uitvoeren van zeer licht taken. Tussen de 40 °C en 65 °C: deze temperaturen zijn goed bij normale activiteiten. Tussen de 65 °C en 75 °C: dit ligt rond de maximumtemperatuur van een aantal CPU's.
Hoe warm mag een processor worden? Niet hoger dan 70°C, raad ik je aan. Rond de 90°C bereikt de processor zijn limiet, voordat hij zichzelf automatisch uitschakelt om onherstelbare schade te voorkomen. Een computerkast met een temperatuur van 35°C en een processor die niet hoger klimt dan 50°C is de ideale wereld.
Je laptop zelden of nooit volledig uitschakelen, kan gevolgen hebben voor de losse onderdelen van je laptop. Zo blijven je onder andere ventilator en je harde schijf draaien. Wanneer je laptop een HDD-schijf heeft, een schijf die werkelijk draait, blijft deze schijf draaien in slaapstand.
Wanneer je lang achter het scherm zit of in een donkere ruimte werkt, zorgt dit blauwe licht voor een wazig beeld. Dit leidt niet alleen tot vermoeide ogen, maar ook tot hoofdpijn en slaapproblemen. Schakel daarom het blauw licht filter van je monitor in wanneer het donker wordt.
Het is verleidelijk om in de zon te gaan zitten, maar in de schaduw werken is alleszins een stuk beter voor jezelf en je laptop. Maak het gezellig onder een grote boom of een parasol. Plaats je laptop zo dat jij in de richting van de zon kijkt. Is dit hinderlijk voor je ogen, zet dan een zonnebril op.
Vermijd temperaturen onder de vijf graden
Laptops en tablets functioneren het best bij gematigde temperaturen, zo tussen de vijf en vijfendertig graden Celsius. Je moet ze dan ook niet gedurende langere tijd in de vrieskou gebruiken of 's nachts in de auto achterlaten. Dat komt hun prestaties niet ten goede.
De meeste computers worden na een tijdje warm. Dat komt door de manier waarop de pc zichzelf koelt. Maar soms kan de temperatuur van de processor extreem oplopen. Hierdoor kan de pc vertragen, crashen en op lange termijn is het mogelijk dat de processor zichzelf letterlijk kapotwerkt.
De processorkoeler bestaat uit een waterblok, een pomp en een radiator. Het waterblok wordt op de bovenkant op de processor geplaatst, op dat waterblok zitten twee aansluitingen, een gaat naar de radiator en de andere naar de pomp, of een ander koelblok in de computer zoals op een videokaart.
Als je de laptop aan de oplader hebt hangen, stopt het laden als de accu vol is. Vervolgens wordt de batterij automatisch bijgeladen om deze op 100 procent te houden. Hierdoor verliest je accu op den duur aan capaciteit. Bovendien gebruik je stroom uit het stopcontact, terwijl dit niet hoeft.
De moderne lithiumbatterijen hoef je niet helemaal leeg te laten lopen en volledig op te laden. Tussen de 30 en 70 procent is de ideale oplaadcapaciteit. Door deze hoeveelheid aan te houden, kan jouw batterij en daardoor je laptop langer meegaan.
Een laptop verbruikt aanzienlijk minder: tussen 50 en 100 wattuur (Wh) voor 1 uur gebruik, afhankelijk van het model. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het verbruik dan tussen 150 en 300 kWh/jaar.
Als de temperatuur blijft stijgen, kan de laptop ook uitvallen. De laptop sluit bij te hoge temperaturen namelijk automatisch af om permanente schade te voorkomen. In de meeste laptops produceert de processor de meeste hitte. De processor is het 'brein' van je laptop.
Een temperatuur tussen de 18 en 21 graden is een aan te raden temperatuur voor thuis. Jongeren vinden de verwarming op 18 graden vaak voldoende, terwijl ouderen het vaak prettiger vinden om een temperatuur van minimaal 20 graden in huis te hebben.
Kies de ideale temperatuur op ieder ogenblik van de dag
Wanneer je thuis bent, is 19°C de aanbevolen temperatuur voor de leefruimte, 17-18°C voor de slaapkamers en 21°C voor de badkamer . 's Nachts kan je de thermostaat instellen op 15°C.