In deze periode worden vaak grote groepen hazen gezien, soms wel tot 75 dieren groot. Overdag rennen ze over de kale velden. Dit wordt rammelen genoemd.
Bijen leven in groepen die je bijenkolonies noemt. Een kolonie is een groep van meer dan tienduizenden bijen die samenwerken.
De wetenschappelijke naam voor alle groepen (orde) walvissen wordt Cetacea genoemd. Walvisachtigen worden vervolgens onderverdeeld in twee onderordes: Mysteceti en Odontoceti. Mysticetes omvatten alle baleinwalvissen (bijv. blauwe vinvis, bultrug, dwergvinvis).
toom: ganzen, kippen, eenden. troep: leeuwen, wolven, zwijnen. vlucht: duiven, patrijzen, meeuwen, ganzen, regenwulpen, vogels. zwerm: insecten (sprinkhanen, muggen, bijen), vogels of vleermuizen.
Zwerm: insecten, vogels of vleermuizen
Kuddes zijn er op het land, scholen in het water en zwermen is de benaming van grote groepen in de lucht.
Wolven zijn erg sociale dieren. Ze leven in (familie)groepen. Zo'n groep wordt ook wel een roedel genoemd. Gemiddeld bestaat een groep uit 4-10 dieren, maar groepen van 36 of van maar 2 dieren komen ook voor.
Dolfijnen leven in dynamische groepen van zo'n vijf tot twintig dieren, ook wel een 'pod' genoemd. Ze leven in pods voor het jagen en voortplanten en om zich beter te kunnen verdedigen tegen roofdieren. Eens in de zoveel tijd komen meerdere groepen dolfijnen samen en vormen ze een superpod van wel duizenden dolfijnen!
Een groep leeuwen heet een 'troep'. Vaak bestaat een troep uit één mannetje en een aantal leeuwinnen, maar het komt ook vaak voor dat er meerdere mannetjes in een groep aanwezig zijn. Dit zijn dan vaak broers of familie van elkaar. De leeuwinnen blijven hun hele leven in dezelfde troep.
Flamingo's kunnen wel tot tientallen jaren oud worden. Flamingo's zijn echte groepsdieren. Een groep flamingo's wordt een tribune, kolonie of een flamboyance genoemd.
Wilde zwijnen leven in groepen, ook wel rotte genoemd, tot wel dertig dieren. Een rotte bestaat uit een aantal vrouwtjes en hun jongen van het eerste en het tweede jaar. Mannetjes leven vanaf hun derde levensjaar alleen.
Andere vreemde groepsnamen voor dieren zijn: een toom varkens, een sprong konijnen, een vlucht eenden, een kolonie dassen, een volk bijen, een vendel ganzen, een bed oesters en een rotte wilde zwijnen. Voor tijgers bestaat dan weer geen groepsnaam, omdat tijgers solitair leven.
Varkens leven in groepsverband. Binnen de groep, de rotte, wordt de rangorde bepaald door de leeftijd. Varkens van dezelfde leeftijd bepalen hun onderlinge rangorde door vechten.
Bijvoorbeeld een kudde (hoefdieren), een school (vissen), een zwerm (vleermuizen, kleine, danwel kleinere vogels of insecten), een vlucht (vogels).
Een zwerm is een groep insecten, vogels of vleermuizen, die schijnbaar als één groep bewegen, vergelijkbaar met een school vissen.
een pandemonium papegaaien. een tijding eksters. een troep eenden (vliegen) een vlot eenden (zwemmen)
Alle olifanten leven in hechte kuddes, bestaande uit verwante vrouwtjes en hun nakomelingen. De leider van de kudde wordt de matriarch genoemd; zij is gewoonlijk de oudste en meest ervaren vrouw in de groep.
Paarden leven eigenlijk in twee soort groepen: een harem (familiegroep) en een bachelorgroep. Binnen deze groepen is er een bepaalde sociale orde en hiërarchie. Een harem bestaat uit een volwassen hengst, merries en jonge nakomelingen zoals veulens en jaarlingen.
Fretten kunnen nogal drukke diertjes zijn en een groep van deze beestjes heet dan ook a busyness of ferrets.
Een meute of drift is een groep jachthonden die als groep – de meute – door mensen is samengebracht voor de jacht, bijvoorbeeld de vossenjacht. Een aantal rassen van jachthonden zijn speciaal ook geschikt om te jagen in een meute. Bijvoorbeeld: Basset artésien normand.
Bavianen leven in grote groepen, ook wel 'troepen' genoemd. Bij de meeste soorten bestaat een groep uit meerdere vrouwtjes en meerdere mannetjes. Bij mantelbavianen is het anders, daar heeft elk mannetje zijn eigen groep vrouwen, een 'harem'.
Een wolvenroedel moet je eigenlijk zien als een gezinnetje. Je hebt pa en ma (vroeger het alfapaar genoemd), de jonge kinderen van dit jaar en vaak nog een aantal “puber” wolven die in het voorgaande jaar zijn geboren. Binnen dit gezinnetje is het ouderpaar kwalitatief het belangrijkst.
In de veehouderij is een toom biggen een volledige worp biggen van een zeug vanaf de geboorte tot het spenen van de biggen op de leeftijd van 25 - 42 dagen, afhankelijk van het houderijsysteem. Na het spenen worden de biggen van de zeug gescheiden.
Een kudde is een groep gemeenschappelijk levende zoogdieren. Een kudde biedt de dieren bescherming. Terwijl een aantal dieren rustig aan het grazen is, houden andere dieren de wacht. Voor een roofdier is het veel moeilijker om een kudde aan te vallen dan een enkel dier.