(Sorry kinderen, we zijn allemaal zo geweest.) Maar onderzoek wijst uit dat de eerste tekenen van puberteit beginnen rond de leeftijd van 8 jaar. Ook onze lagereschoolkinderen kunnen dus wel al eens last krijgen van onaangename geuren. Tijd dus om onze biologiekennis wat bij te schaven.
Vanaf ongeveer 7 tot 9 jaar, als een kind in de prepuberteit komt, gaat een kind meer zweten.
Er is geen specifieke leeftijd waarop kinderen mogen beginnen met het gebruiken van deodorant.
Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Wanneer weet je dat een kind het (te) warm heeft? Klachten die kunnen opspelen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, sneller ademen en benauwdheid. Wees extra alert op uitdroging bij kinderen bij: Overvloedig zweten.
Het is normaal om te zweten bij warmte, spanning, inspanning en emotie. Vaak is er geen oorzaak aan te tonen voor overmatig zweten, maar als er een medische oorzaak is voor overmatig zweten, kan dat te maken hebben met: Een angststoornis.
Overmatig zweten kan dan ook leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid, bijvoorbeeld in de liezen.
Met name baby's en jonge kinderen zweten snel, doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt nog in ontwikkeling is. Tevens slapen baby's en jonge kinderen dieper én vaker, waardoor het lichaam de lichaamstemperatuur op peil houdt door middel van transpiratie. Het verdampende zweet helpt de huid af te koelen.
Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.
Ik hou echt van deze deodorant! 💕 sowieso is de Zwitsal geur echt heerlijk en nu is hij er gewoon als deodorant. Het is een poederige deo, en ik heb het idee dat die beter werken dan bijvoorbeeld van FA, waar het heel "nat" onder je oksel voelt. Fijne zachte deo die lekker ruikt, helpt tegen transpireren en lang werkt.
Meestal is er geen oorzaak voor overmatig zweten. Erfelijkheid kan een rol spelen bij overmatig zweten, maar een echte verklaring is er niet.
Bij nachtzweten wordt u 's nachts wakker en bent u nat en koud van het zweet. In erge gevallen kan het zelfs zo zijn dat u het beddengoed moet vervangen. De meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn: Een warme omgeving.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Wanneer u last hebt van overmatig zweten adviseren wij u om minimaal één keer per dag uw oksels goed te wassen. Hiermee verwijdert u de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur en voorkomt u dat deze in de kleding gaan zitten.
Het korte antwoord daarop is nee. Joggen of een bezoek aan de sauna kunnen tijdelijk voor verlichting zorgen, maar het zal de duur van je verkoudheid niet verkorten. Hoeveel je ook rent, springt en transpireert, een typische verkoudheid duurt zeven tot tien dagen.
Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C. Dat kan geen kwaad.
Bacteriën voeden zich met ons zweet en verteren dit waardoor ze bijproducten produceren met een heel specifieke geur: zoals azijn, kaas of ui. Lichaamsgeur wordt dus veroorzaakt door de afscheiding van de bacteriën die zich met ons zweet voeden. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat in de pubertijd begint.
Ruikt je zweet plotseling anders? Ga dan eens na of je anders hebt gegeten dan anders. Alcohol, sigaretten, gefrituurd eten, koffie en suiker: allemaal kunnen ze je lichaam uit balans brengen en een slechte lichaamsgeur veroorzaken.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.