De meeste soorten zeesterren hebben vijf armen, maar er zijn er ook met 10 of wel 44 armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen.
Octopus betekent letterlijk 'acht voet' en één ding hebben al die soorten dan ook gemeen: ze hebben allemaal 8 armen of tentakels.
Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8. De inktvis gebruikt deze extra armen om nog makkelijker voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen altijd giftig zijn.
Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed.
Een mens heeft 1 hart, kwallen en octopussen hebben er 3. Een slijmprik heeft 5 harten (slijmprik is een soort paling) en een worm heeft maar liefst 5 paren van 2 harten. 10 hartjes dus!
Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is acht in het Latijn. Het verschil in tentakels onderscheidt de octopus van andere inktvissoorten.
Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
In het algemeen zijn er drie soorten inktvissen: - de pijlinktvis (of calamares) die vaak gebruikt wordt om op te vullen of in ringen te snijden; - de zeekat (of sepia) die vaak in de eigen inkt wordt gaar gesmoord; - de octopus die als koude/lauwe salade of in stoofschotels gepresenteerd wordt.
Inktvis bevat veel eiwitten, weinig vet en veel essentiële voedingsstoffen, waardoor hij een gezonde keuze is. Een van de belangrijkste voordelen van inktvis is dat het een uitstekende bron van eiwitten is.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Je wordt elke moment in je leven iets ouder. Voor de kwal Turritopsis dohrnii is dit een beetje anders. Als deze kwal bijna doodgaat, draait hij gewoon de klok om en wordt hij weer jonger.
Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
Vogelbekdieren hebben geen maag. Het eten gaat direct vanuit de slokdarm naar de darmen. Mannetjes vogelbekdieren hebben een giftige stekel aan de achterpoten waarmee zij zich kunnen verdedigen.
De blauwe vinvis, de Balaenoptera musculus, is de allergrootste walvis ter wereld. Gemiddeld wordt hij zo'n 25 meter lang en weegt hij liefst 100.000 kilogram. Zijn hart is ook enorm: het is het grootst van alle dieren en weegt ruim 500 kilogram.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot.
En dat leidt tot een duidelijke eindconclusie: “in plaats van dat een octopus dus over negen hersenen zou beschikken, hebben we aangetoond dat een octopus eigenlijk één stel hersenen en acht zeer slimme armen heeft.”
Weekdieren zoals inktvissen, nautilussen, octopussen en zeekatten kunnen onder water geluiden horen. Een octopus kan geluiden tussen 400Hz en 1000Hz horen. Een inktvis heeft een breder bereik (400Hz tot 1500Hz). Het best horen beide diersoorten geluiden van 600Hz.
De inktvissen van het geslacht Histioteuthis heeft één groot uitpuilend oog en een kleiner oog van normale grootte. Vermoedelijk gebruikt het dier het grote oog om de silhouetten van prooien in het licht boven zich te onderscheiden. Het kleine oog dient om lichtgevende organismen in de diepte te zien.
De blauwgeringde octopus is normaalgesproken verlegen, maar als hij geïrriteerd of boos wordt, zal hij gaan bijten. De bijt zelf is niet pijnlijk, maar de gevolgen zijn desastreus.
Octopussen hebben geen longen en zelfs geen ruggengraat. Maar wat ze wel hebben is het vermogen om puzzels op te lossen. Octopussen leren door te observeren en maken, net zoals mensen, gebruik van hulpmiddelen.
Het begint er steeds meer op te lijken dat de tentakels een soort tongen zijn, met handen en een eigen brein, zeggen de onderzoekers. De tentakels van de octopus zitten vol zuignapjes ('handen'). Cellen in die zuignapjes registreren niet alleen aanraking, maar ook smaak.
Een octopus kan heel groot worden. Maar hij kan zich ook heel klein maken. Door zijn schutkleur valt hij niet op. En om zijn vijanden in verwarring te brengen kan hij inkt spuiten.
"De kolossale inktvis is het grootste weekdier op aarde. In gewicht. Denk aan een dier van 10 meter en meer dan 500 kilo", zegt marien bioloog Bram Couperus van Wageningen University. Wel is de kolossale inktvis vermoedelijk wat korter dan de reuzeninktvis.