In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand.
Kipkluifjes eet je met je handen. Net als patat. Maar waarom zou je niet ook een keer rijst of spaghetti met je handen eten? Gewoon doen.
Gebruik je vingertopjes en duim
Om ervoor te zorgen dat je hapje goed en wel je mond bereikt, kun je het beste eten met je vingertoppen en duim.
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat eten met je handen voor meer smaakbeleving zorgt. Met je vingertoppen je eten vastpakken, betekent dat je je tastzin gebruikt. Dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan wanneer je eet met bestek.
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Midden-Oosten en India
In bepaalde landen is het heel normaal om met je handen te eten in plaats van met bestek. En dat wisten we natuurlijk al! Maar wist je dat hier ook weer aparte regels voor zijn?
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
De afwas doen, een muziekinstrument bespelen, het touchscreen van je mobieltje bedienen, een kunstwerk maken, doe-het-zelven, kinderen verzorgen, je geliefde strelen, typen, de hond aaien, sporten… je handen zijn onmisbare werktuigen en tastzintuigen.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
moeten niet: leunen, noch over de tafel hangen, niet eten met de ellebogen op de tafel geplant, niet met open mond eten, niet smakken, niet slurpen, niet morsen, nimmer met de vingers de spijzen aanraken, niet praten met eten in den mond, niet drinken met eten in den mond, geen eten - ook geen kruimels - uit den mond ...
Niet alleen aan het eten zelf maar ook aan de manier van eten. Indiërs eten eigenlijk altijd zittend op de grond en altijd met hun rechter hand. De linker hand raakt het eten nooit en want deze wordt als onrein beschouwd. Voor het eten wassen de Indiërs ook hun handen en gezicht.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt).
Chinezen vinden dat als je met stokjes eet, je maaltijd beter tot z'n recht komt. Als je met stokjes eet komt er bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt je smaak ten goede: je proeft dus meer en beter wat je eet. Dit is ook de redenen waarom Chinezen hun soep uitgebreid naar binnen slurpen.
Aan tafel in China
Dit is een teken dat je het naar je zin hebt; Eet je bord niet helemaal leeg. Het restje eten dat je laat liggen geeft aan dat de gastheer goed voor je heeft gezorgd; Eet met chopsticks.
Omdat Japanners zeggen dat je de ziel wegblaast van het voedsel, als je ter verkoeling over een dampende kom blaast, slurpen ze om hun mond niet te verbranden. De lucht brengt daarnaast de smaken naar voren — denk aan een glas rode wijn.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Moderne gebruiken. Handen schudden geschiedt in principe altijd met de rechterhand, tenzij een van de partijen dit niet kan, bijvoorbeeld door een verwonding of handicap. Elkaar de linkerhand geven is vrij ongebruikelijk en in veel culturen ook een sociaal taboe.
Verschillende vormen vegetarisme
Andere typen vegetariers zijn; de pescotarier (wel vis maar geen vlees, kip en melkproducten) en de pollotarier (wel kip maar geen vlees, vis en melkproducten). Een andere vorm waarin alle producten met een dierlijke oorsprong worden weggelaten, is veganisme.
Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
Doorgaans ligt het bestek voor het voorgerecht helemaal aan de buitenzijde van je bord. Naast het mes voor het voorgerecht ligt vervolgens de soeplepel, en helemaal aan de binnenkant vind je het bestek voor het hoofdgerecht. Bovenaan je bord ligt de dessertlepel- of vork.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Een boer of scheetje laten na het eten is bij bepaalde culturen een blijk van waardering. Zo boeren de Chinezen na hun maaltijd om de chef een compliment te geven. De Inuit hanteren hetzelfde principe, maar zij laten een scheetje na de maaltijd.