Verschillende soorten pestgedrag van leerlingn
Fysiek (slaan, schoppen, duwen); Relationeel (buitensluiten, opstoken, roddelen); Materieel (spullen afpakken, vernielen); Digitaal (hacken, foto's misbruiken).
Je spullen worden afgepakt of kapot worden gemaakt. Anderen over je roddelen. Je wordt opgewacht of achtervolgd. Je wordt geslagen of geschopt.
In vergelijking met 2018 is pesten in 2021 stabiel gebleven. Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.
Wat is pesten eigenlijk? Er zijn allerlei definities van pesten te vinden maar wanneer ik het basaal hou komt het neer op: iemand geestelijk (psychisch) of fysiek (lichamelijk) slaan, schoppen, plagen, kwellen, tergen, sarren, kleineren, uitschelden, buitensluiten, schade toebrengen of negeren.
Vormen van pesten
Fysiek lichamelijk pesten, waarbij er geweld aan te pas komt. Denk aan schoppen, slaan, duwen, enz. Fysiek materieel pesten: spullen van de gepeste afpakken, verstoppen of beschadigen.
Bijna 240 duizend 15-plussers slachtoffer van pesten
Twee procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zei in 2021 dat zij in de afgelopen twaalf maanden weleens zijn gepest. Dat zijn naar schatting bijna 240 duizend personen.
kritiek uiten op iemands persoonlijke leven; opzettelijk verkeerde beoordeling; beschadigen van eigendommen; intimidatie of fysieke agressie.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
De effecten van pesten kunnen enorm zijn: laag zelfbeeld, angsten, woede en eenzaamheid en het gevoel dat je niet de moeite waard bent. Pesters hebben vaak dezelfde achtergrond: ze handelen uit onzekerheid en hebben het gevoel dat ze iets moeten bewijzen.
Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Dit kan de basis vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.
Indirect pesten daarentegen vindt plaats wanneer iemand op een subtiele manier iemand anders kwetst zonder rechtstreeks contact te maken. Bijvoorbeeld: roddelen over iemand achter zijn rug, iemand negeren, geruchten verspreiden over iemand of iemand belachelijk maken via social media.
Pesters beschouwen pesten als een vorm en leiderschap, een manier om situaties naar eigen hand te zetten en collega's in het gareel te houden. De resultaten lieten zien dat het merendeel van deze personen zich bevindt in een leidinggevende positie (72%) en het voornamelijk mannen zijn (60%).
Pesten is het gedrag dat als vernederend, vijandig of intimiderend wordt ervaren door een persoon of zelfs een groep. Bij discriminatie wordt er onterecht verschil gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of godsdienst.
Negeren. Imiteren, belachelijk maken of buitensluiten. Elke vorm van agressie tegen de ander.
Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen soms of regelmatig gepest wordt en dat ouders en leerkrachten vaak niet op de hoogte zijn van pestproblematiek. Het hoogtepunt van het aantal pestgevallen ligt bij 9 - 14-jarigen.
Uitsluiting is erger dan pesten!
Pesten, uitschelden, treiteren of negeren, maken je enorm kwaad of verdrietig, maar zijn niet strafbaar. Je kunt dus niet standaard aangifte doen van pesten. Dat kan pas zodra je bedreigd wordt. Ga daarvoor naar het politiebureau bij jou in de buurt.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
Materieel pesten: spullen stukmaken, afpakken of verstoppen; Relationeel pesten: iemand buitensluiten, over iemand roddelen of geruchten verspreiden; Digitaal pesten / cyberpesten: belastend materiaal (foto's, filmpjes, roddels) via het internet/social media verspreiden; iemand via social media lastig vallen.