Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons. Spoel de glazen na het schoonmaken goed na met koud water.
Bier afschuimen
In Nederland willen we dat ons biertje in één vloeiende beweging wordt getapt. Daarna schuimen we het direct 'levend' af. Dat wil zeggen, terwijl het schuim nog over de rand van het glas stroomt. Door het afschuimen met een natte afschuimer ontstaat een laagje op je schuim, dat je stabiliteit verbetert.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Schuim bestaat uit belletjes koolzuur. Hoe meer koolzuur hoe meer schuim. Voeg daarom voldoende suiker toe bij het bottelen.
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen. Zonder dat randje tik je er met een spatel al snel een stukje uit.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Hoe warmer of kouder een stof is, hoe sterker het elektrische smaaksignaal is dat naar de hersenen wordt gestuurd. Lauw bier zorgt dus voor een sterker signaal naar de hersen, omdat het zogenaamde deurtje verder opengaat. Daardoor smaakt het bier bitterder dan als het koud is.
Bier is een product dat niet snel bederft, maar blootstelling aan (zon)licht en te hoge temperatuur versnelt de achteruitgang van de kwaliteit: vooral de smaak. Volg je het bewaaradvies, dan is je bier – zelfs als het bier over datum is – nog prima te consumeren.
Niet echt lekker, zo'n doodslaand biertje…
Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater. Vergeet vervolgens niet het glas na te spoelen, bier met soda schijnt niet heel lekker te zijn, heeft onderzoek uitgewezen.
De schuimkraag is een soort deksel, die voorkomt dat het koolzuur snel je bier uit vliegt. Zonder schuimkraag is de verfrissende tinteling snel verdwenen. Diezelfde schuimkraag zorgt ervoor dat je bier beschermt wordt tegen lucht. Het ligt als een luchtdichte laag over je bier, zodat je bier minder snel oxideert.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden. Bijkomend voordeel is dat de glazen niet breken als je te hard proost.
Het Vaasje
Het is een taps toelopend glas dat net wat groter is dan een fluitje en ook wat beter vasthoud. In Amerika is een soortgelijk glas wat daar bekend is als een shaker.
Fluitje. Het fluitje is een van de bekendste bierglazen, die alom worden gebruikt binnen de horeca. Dit is een klein, langwerpig glaasje, recht of licht gebold, waarin diverse pilseners of Lagers worden geschonken of getapt. Door de vorm van het glas blijft de schuimlaag van het pilsje of de Lager langer intact.
In een normaal fluitje kan 20 centiliter bier. In een vaasje (ook wel bekend als het Amsterdammertje) gaat 25 centiliter, zo is algemeen bekend. Horecaondernemer én glazenmaker Jop Nieuwenhuizen wil dat anders.
Bij een hogere temperatuur ontstaat er namelijk sneller een chemische reacties tussen glas, afwasmiddel en water. Met als gevolg die witte, doffe waas. Te zacht water vergroot de kans op glascorrosie, terwijl te hard water juist voor kalkaanslag zorgt. Meet met een teststrip daarom de hardheid van het water.
1) Belabberd 2) Een vent van niets 3) Lor 4) Niets 5) Onbenullig 6) Onbetekenend 7) Prul 8) Rotzooi 9) Slap 10) Slappe drank 11) Slappe koffie 12) Slappe thee 13) Slappe ...
Bepaalde bieren zijn duurder om te maken dan andere. Zeker als de brouwerij veel gebruik maakt van aromatische hopsoorten kan het een fors verschil maken in de kosten: je hebt weliswaar weinig hop nodig, maar het is met afstand het duurste ingrediënt voor een brouwer. Sommige hopsoorten zijn even prijzig als kaviaar!
Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen.