In Nederland gelden regels voor elektromagnetische velden. Deze elektromagnetische velden mogen niet sterker zijn dan de limieten die zijn vastgelegd in die regels. Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.
Voor mensen is gammastraling erg gevaarlijk, omdat het zoveel energie heeft en moeilijk tegen te houden is. Vaak heb je een dik stuk lood of ongeveer een meter beton nodig om de meeste gammastraling tegen te houden. In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten.
De aanbevolen blootstellingslimiet voor magnetische velden van elektrische apparaten in en om het huis is 100 microtesla. Dat geldt ook voor elektriciteitsnetwerken (o.a. hoogspanningslijnen) in de buurt van woningen. Deze velden hebben een extreem lage frequentie van 50 hertz.
Sterke elektromagnetische velden kunnen lichamelijke klachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met bronnen van sterke elektromagnetische velden. Deze bronnen zijn bijvoorbeeld hoogspanningslijnen, antennes en MRI-scans in ziekenhuizen.
Elektromagnetische straling is een verzamelnaam voor alle soorten straling die uit elektromagnetische golven bestaan. Hier vallen ook veel bekende soorten straling onder. Denk aan het zichtbare licht, radiogolven, Wi-Fi-golven en röntgenstraling. Het elektrische en magnetische veld staan altijd loodrecht op elkaar.
Wifi-straling is elektromagnetische straling. De ether zit vol met zogenaamde 'radiofrequente elektromagnetische golven'. Zo'n elektromagnetisch veld (RF veld) werd voorheen voornamelijk door radio en televisie gebruikt, nu maken alle draadloze apparaten er gebruik van.
Smartwatches (en bijvoorbeeld telefoons) zenden namelijk geen radioactieve straling uit. Dit soort ioniserende straling is in staat om menselijke DNA te beschadigen, met alle gezondheidsrisico's van dien.
Wereldgezondheidsorganisatie over 4G straling. Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat er geen effecten zijn voor mensen door 4G straling, er zou alleen een kleine verhoging van de lichaamstemperatuur optreden als je aan hoge 4G straling wordt blootgesteld.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
De straling die wordt gebruikt voor wifi heeft een lage frequentie (2,4 of 5 GHz). De sterkste WiFi-straling die wordt gebruikt bij draadloze netwerken is qua energie 100.000 keer zwakker dan zichtbaar licht! Veruit de meeste straling die door moderne technologie geproduceerd wordt is niet-ioniserend.
De röntgenstraling gaat heel gemakkelijk door het spierweefsel, maar niet door het metaal van de veiligheidsspeld. absorbeert straling.
Alfastraling wordt al door een stukje papier tegengehouden. Voor bètastraling is al iets sterkers nodig, bijvoorbeeld plexiglas of aluminium en voor gammastraling is dik lood of dik beton nodig.
Alfastraling. De minst gevaarlijke straling heet alfastraling (of, met een Grieks symbool, α-straling). Die straling ontstaat bij alfaverval. Dat wil zeggen dat een atoom twee protonen en twee neutronen tegelijkertijd verliest.
Bètastraling gaat dus door wel papier heen, maar niet door aluminiumfolie. Gammastraling heeft een hoger doordringend vermogen. Een deel van de straling zal altijd door een materiaal heen gaan. Hoe dikker en hoe zwaarder het materiaal is dat in de weg staat, des te minder gammastraling door het materiaal heen zal gaan.
Zowel zendmasten, telefoons en andere draadloze apparatuur als 3G, 4G en 5G moeten onder de blootstellingslimieten te blijven. 'Binnen deze blootstellingslimieten zijn er nog geen bewijzen voor schadelijke gezondheidseffecten gevonden.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. De Gezondheidsraad kwam in september 2020 met een uitgebreid rapport over de gezondheidseffecten van 5G.
Toestellen met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G, 3G en 4G. Het gaat om zogenoemde niet-ioniserende straling. Dat stralingstype ligt lager op het spectrum dan de ioniserende straling van röntgenstralen of radioactieve straling en heeft niet dezelfde gezondheidseffecten.
Dringt niet door tot in de huid. In de meest betrouwbare onderzoeken komt naar voren dat wifi, bluetooth en radiogolven niet schadelijk zijn. Dat komt omdat deze straling een niet-ioniserende straling is.
De maximale SAR-norm is op Europees niveau vastgelegd en bedraagt 2 Watt/kg. Mobiele telefoons zijn conform strenge maatregelen ontworpen, waardoor de SAR maximumwaarde eigenlijk nooit wordt bereikt in het geval van gsm straling.
De elektromagnetische straling van antennes kunnen een opwarmend effect hebben op het lichaam. Andere effecten op de gezondheid zijn niet aangetoond. Sommige mensen melden wel klachten over de gezondheid zoals hoofdpijn, slapeloosheid en duizeligheid.
Elke WiFi router straalt de hele tijd straling uit. Als u hem 's nachts uitschakelt, schakelt u die energie uit. Als gevolg daarvan zal uw internetsnelheid verbeteren en zal er minder interferentie zijn met andere apparaten in uw huis of kantoor. Daarnaast geeft u hackers minder de kans om op uw netwerk in te breken.
Conclusie: straling van bluetooth koptelefoons is niet schadelijk. Fabrikanten van bluetooth apparaten moeten zich houden aan bepaalde maximumwaarden voor de uitgezonden elektromagnetische straling. De bluetooth straling van een headset is zo laag dat deze onschadelijk is.