Deze beluga kaviaar is afkomstig uit een kwekerij in Iran aan de kust van de Kaspische Zee, de steuren zwemmen dan ook in water uit de Kaspische Zee en krijgen voedsel toegediend uit de Kaspische Zee, eigenlijk is alles zoals het van nature hoort te zijn.
Waar komt het zwarte goud vandaan? Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
"Almas" Kaviaar (Almas betekent "diamant" in het Russisch), witte Iraanse kaviaar van Albinobelugas, werd vroeger gereserveerd voor de shaj van Iran. Hij werd gezien als de duurste kaviaar ter wereld. Hoe meer zijn textuur zijdezacht en hij licht van kleur is, des te hoger zijn prijs is.
De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak. Het gezonde zwarte goud.
De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren. Dit is een intens, langdurig en kostbaar traject, wat ervoor zorgt dat het geen goedkope lekkernij is.
Regelmatig kaviaar eten kan uw immuunsysteem stimuleren en zorgt ervoor dat uw lichaam toegang heeft tot een heel scala nuttige voedingsstoffen. Kaviaar is het perfecte ingrediënt voor uw spijsvertering en een gezond dieet als u vitaminen en mineralen wilt toevoegen op een manier die zowel heilzaam als heerlijk is.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
De prijs van onze kaviaar 1000 gram slechts € 795
Wij adviseren 1000 gram voor 90 personen. Wilt u echt uitpakken dan leveren wij ook andere soorten kaviaar. De prijs ligt dan echter heel anders uiteenlopend van een Kaspische Sevruga voor €4500,- tot een Almas Kaviaar voor € 45.000 per 1000 gram.
Hoewel de zeevaarders uit de oudheid de steur al kenden, wordt kaviaar gemaakt van steurkuit pas vermeld vanaf de 9e eeuw. De Perzen eten als eersten steureitjes uit de Kaspische Zee. Vervolgens verschijnt kaviaar aan het Russische hof, waar de tsaren hem serveren tijdens de grote keizerlijke banketten.
Deze imitatie kaviaar is kuit van de snotolf, soms ook lompvis genoemd, ze zijn een betaalbaar alternatief voor kaviaar. Het wordt als surrogaat gebruikt voor de echte kaviaar van de steur. Waarom men nu uitgerekend van lompkuit imitatiekaviaar maakt, ligt aan de grootte van de eitjes.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
Welke hoeveelheid kaviaar bestellen? Voor aperitief of cocktail rekent u 10g per persoon. Voor een proeverij kan men best 30g per persoon voorzien.
5,99 p/stuk.
Prijs: € 26,00.
Een kilo kaviaar kost al snel tussen de 4500 en 45.000 euro. Voeg daar goud en diamanten aan toe en je hebt een blik van een ton.
Er zijn drie soorten kaviaar, genoemd naar het soort steur. De Sevruga, de Ociëtra en de Beluga kaviaar.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Hoewel het van verschillende vissoorten kan komen, geven de kenners toch echt de voorkeur aan wilde steur uit de Kaspische Zee. Deze kaviaar heeft een heel bijzondere smaak en een nog mooier mondgevoel.
Natuurlijke kaviaar
Veel mensen denken dat kaviaar zout of ziltig is, maar van nature is dat niet. Het zout wordt toegevoegd om de kaviaar te laten rijpen, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.