Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Zo hebben volwassen mensen elke nacht gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen.
Volwassenen die slecht slapen, hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Er zijn aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico's geven op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Conclusie. Slaapstoornissen kunnen ontstekingsreacties in je lichaam veroorzaken. Sommigen beweren dat slecht slapen de kans op een corona-infectie vergroot, maar dat is niet bewezen. Voldoende slapen maakt deel uit van een gezonde weerstand, maar ook andere leef- en eetgewoonten zijn belangrijk.
Conclusie: er is geen manier om je lichaam te trainen met minder slaap toe te kunnen. Als je hebt bepaald hoeveel nachtrust je nodig hebt, probeer je daar dan aan te houden. Lukt dat niet, weet dan in ieder geval dat je niet optimaal zult presteren.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal.
Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
Daglicht en buitenlucht zijn eerste levensbehoeften. Je gaat je er vrijwel direct beter en energieker door voelen. Daglicht onderdrukt de aanmaak van melatonine en stimuleert juist de productie van activerende hormonen zoals cortisol. En van een frisse wind in je gezicht is nog nooit iemand zich slechter gaan voelen.
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Minimaal 8 uren per nacht. Dus iedere nacht 8 uren of meer. En aardig om te weten is dat daarbij een bifasisch slaappatroon bewezen gezonder is, dan 1 slaap per dag (monofasisch) Doe je naast 8 uren in de nacht in de middag aan een korte siësta of powernap.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
“Ga maar gewoon liggen en dan rust je ook uit” werd ons in de kinderjaren meegedeeld door onze ouders als we niet konden slapen, maar is dit ook zo? Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt.
Slecht slapen wordt in verband gebracht met aandoeningen als een burn-out, depressie, dementie en overige hersenschade, overgewicht en hartklachten. Toch behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen, die amper onderdoen voor de gevolgen van roken. “De impact van slaaptekort kan dus enorm zijn.
Gemiddeld hebben we 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig om goed te kunnen functioneren.
Neurologische aandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een slaapstoornis. Ziekten als epilepsie, hoofdpijn en de ziekte van Parkinson kunnen slaapproblemen veroorzaken. Ook kunnen medicijnen ervoor zorgen dat iemand slechter slaapt.
Als je moe bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt zich niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.
Goed nieuws voor feestbeesten. Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt.
Donald Trump heeft genoeg aan drie tot vier uur slaap. Richard Brandson (oprichter van Virgin Group) slaapt vijf tot zes uur. Toch is het niet altijd effectief om slaap in te leveren voor werk.
Hoe goed je slaapt is vaak belangrijker dan hoe lang je slaapt. Goed slapen betekent voor de meeste mensen: binnen 20 tot 30 minuten in slaap vallen en 2 of 3 keer per nacht kort wakker worden. Als je overdag kunt blijven doen wat je normaal doet, dan is je slaap goed genoeg.