Vanaf de aardpen loopt een aarddraad naar de aardrail. Deze aarddraad is met behulp van een aansluitklem bevestigd aan de aardpen, en is meestal 25 mm2 dik.
Welke diameter aarddraad gebruiken? Allereerst geldt voor een aarddraad een minimale doorsnede van: 2,5 mm² indien de beschermingsleiding beschermd is tegen mechanische beschadiging, bijvoorbeeld door aanleg in een installatiebuis. 4 mm² indien de beschermingsleiding niet beschermd is tegen mechanische beschadiging.
De aardpen is gemaakt van verzinkt of verkoperd staal. Hij is meestal 3 m lang en heeft een diameter van circa 12 mm. 3 m is vaak niet lang genoeg om het grondwater te bereiken. Daarom moeten meerdere aardpennen aan elkaar gekoppeld worden om de vereiste diepte te bereiken.
Een draad die zorgt voor de aarding moet verplicht altijd de geel/groene kleur hebben.
Een aardpen moet gemiddeld 2 tot 12 meter diep in de grond worden geslagen. Hoe diep precies ligt aan de grond waar de aardpen in komt te zitten.
Hoe weerstand aardpen meten? De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm.
Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Een aardpen laten slaan neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag.
Hoe diep moeten aardingspinnen? Verticale aardingspinnen moeten op een diepte van minstens 60 cm onder het aardoppervlak worden ingedreven. De uiteindelijke diepte is afhankelijk van de grondsamenstelling en waterspiegel.
Een aardingsonderbreker is verplicht in elke woning. Hierop van de technische elektrische keurder je spreidingsweerstand meten. De weerstand moet lager liggen dan 30 Ohm.
Een alternatief voor de aardlus zijn de aardpinnen of aardingsstaven. Dit zijn koperen staven van 1,5 of 2 meter lang die je in de grond klopt om zo voldoende aarding te voorzien. Plan je een grondige renovatie, waarbij je ook een nieuwe vloerplaat plaatst, dan sla je de aardingstaven bij voorkeur binnen.
De hoofdbeschermingsgeleider is een koperen geleider met een doorsnede (sectie) van 10 mm2 . De verbinding tussen de aardingspen)/lus en de onderbreker moet 16mm² zijn.
Aarding in de badkamer is verplicht en dat is zeker niet zonder reden. De badkamer is een vochtige ruimte waar veel water wordt gebruikt. Aangezien water een goede elektrische geleider is en dus aanzienlijk meer stroom geleidt dan een slechte geleider, is potentiaalvereffening hier extra belangrijk.
Steek de hoofdaardleiding tussen de aardelektrode en de schuine kant van de aardklem; De hoofdaardleiding moet ongeveer 10 mm door de klem heensteken; Draai de bout van de elektrodeklem goed vast met een passende ring/steek sleutel; Breng de hoofdaardleiding naar de meterkast.
Allereerst dit: met een multimeter is niet te controleren of de aarde goed is. Je kunt wel controleren of de aarde is aangesloten, maar of deze goed is kan alleen met een speciale meter worden gemeten.
Naast aansluiting op de bruine draad (fase draad, aanvoer van stroom) en blauwe draad (nul draad, afvoer van stroom) dient een geaard stopcontact te worden aangesloten op een geel groene draad (aarde draad, ontladen en afvoeren van spanning).
Bedrading in een groepenkast
Een bruine (zwarte) en blauwe draad van minimaal 6 qmm voor de voeding van de hoofdschakelaar die door het energiebedrijf op de KWh-meter wordt aangesloten. Van de hoofdschakelaar naar de aardlekschakelaars, bruin (zwart) en blauwe draad minimaal 6qmm.
Als je pech hebt, is er geen aardedraad aanwezig in de centraaldoos. Dan zal je een aardedraad naar de groepenkast moeten brengen. Per groep moet er een eigen een aardedraad naar de dichtstbijzijnde centraaldoos van de groep in kwestie worden gebracht.
Met een niet-geaard stopcontact brengt u de veiligheid van heel uw elektrische installatie in gevaar. Kortsluitingen in elektrische apparaten kunnen leiden tot elektrocutie of zelfs brand. Laat deze vervangen door stopcontacten met aarding én kinderveiligheid.
De aardingsonderbreker wordt meestal in de omgeving van het verdeelbord geplaatst. Het is de verbindingsklem tussen het ondergrondse en bovengrondse aardingsgedeelte. (*) Om de spreidingsweerstand te kunnen meten is het nodig een onderbrekingsinrichting te voorzien die slechts met gereedschap kan geopend worden.
De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
Aardpen slaan op maximale diepte
Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Het is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Aardelektroden zijn metalen "staven" van goed geleidend materiaal, bijvoorbeeld verkoperd staal of verzinkt staal. De lengte is vaak 1,5 of 3 meter per elektrode. Het materiaal moet bestendig zijn tegen weersinvloeden en veroudering.
In de ideale situatie moet de aarding een weerstand van nul ohm hebben. Er is geen standaarddrempelwaarde voor aardings- weerstand die door alle norminstituten wordt erkend. De NFPA en de IEEE adviseren echter een aardings- weerstandswaarde van 5,0 ohm of minder.
neen nooit. De aarde zorgt ervoor dat apparaten niet onder spanning kunnen komen bij een defect naar hun behuizing.