Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Kort door de bocht, in een pot met waterkefirkorrels, suiker en zuidvruchten gebeurt er het volgende: De gist zet suiker om in koolzuur (bubbels) en alcohol (tot ongeveer 0.1-2%) De bacteriën zetten suiker om in melkzuur (voor de friszure smaak en extra houdbaarheid)
Tijdens de fermentatie wordt de drank luchtdicht afgedekt en 24-48 uur bewaard op een temperatuur van gemiddeld 18 graden. Binnen deze tijd vermenigvuldigen de bacteriën zich en voeden ze zich met de (melk)suiker van de basisdrank. De suikers worden opgenomen en door de kefirkorrels omgezet in verschillende zuren.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot. -Halveer de citroen en voeg één helft toe. -Voeg 30-50 gram suiker toe.
Qua gezondheidsvoordelen is er eigenlijk weinig verschil tussen melkkefir en waterkefir. Wel is het zo dat melkkefir het voordeel heeft dat er géén suiker in zit en daarmee wel geschikt is voor bv. diabetici en mensen die aan de lijn doen.
Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen. Echter, als je een sterk verzwakte bacteriehuishouding hebt (bijvoorbeeld door langdurig gebruik van antibiotica) kun je beter met een paar kleine slokjes beginnen.
Wanneer je echt waterkefir zonder suiker wilt maken, dan zijn er enkele opties. Zo kan je kiezen voor kokoswater. Doe de korrels bij het kokoswater en je krijgt een light variant. Ook kan je door alleen gebruik te maken van bepaalde soorten gedroogd fruit een 100% suikervrije kefir bereiden.
Waterkefir is een probiotisch drankje dat in verband wordt gebracht met verscheidene gunstige gezondheidseffecten, zoals een betere immuniteit en zelfs bescherming tegen bepaalde soorten kanker. Het is zuivelvrij en veganistisch en zorgt voor een toename van gunstige darmbacteriën en gisten.
Vaak worden citroen en vijgen toegevoegd. Het is echter geen vereiste om een citroen toe te voegen. Het gaat prima zonder, al is het wel zo dat een citroen de oplossing meteen een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk doet en infectie wordt voorkomen.
Welke suiker is nog geschikter voor waterkefir? Als het gaat om mineralen en voedingsvezels, is er nog een overtreffende trap t.o.v. rietsuiker. Namelijk: Oersuiker. Oersuiker is misschien wat minder bekend, maar die bevat vooral aanmerkelijk meer mineralen dan rietsuiker.
Het kan geen kwaad, maar is wel een teken dat u de kefir te lang hebt laten staan (langer dan 2 dagen in ieder geval, uitgaande van juiste verhoudingen). De smaak wordt daardoor ook negatief beïnvloed; het smaakt bitterder/zuurder.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml, maar hier moet je wel suiker aan toevoegen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Hoewel beide dranken probiotica bevatten, is kefir er rijker aan dan kombucha. Als je op zoek bent naar verbeterde spijsvertering of darmgezondheid, is kefir de betere keuze. Kombucha kan echter wel antioxidanten bevatten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren.
Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%).
Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Denk aan bijvoorbeeld: citroen (sap en/of schil) sinaasappel (sap en/of schil)
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
Melkkefir, gemaakt met melk of kokosmelk, overtreft waterkefir verreweg in probiotische potentie. De voordelen van melkkefir op basis van melk overtreffen die van waterkefir, ongeacht hoe waterkefir gemaakt wordt.
De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Ultee. ,,En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk.
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
"Je hebt bestanddelen uit dierlijke melk nodig om de kefirkorrels goed te laten reageren. Plantaardige melk werkt daarom niet voor volledige fermentatie." Heb je de kefirkorrels en de juiste melk verzameld, dan doe je deze bij elkaar in een glazen pot. Zodra je de pot luchtdicht afdekt, kan het fermenteren beginnen.
De smaak van waterkefir is zoetig met een klein tikkeltje koolzuur. De zoete smaak bepaal je zelf en is afhankelijk van de hoeveelheid en soort ingrediënten die je gebruikt.
Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).