Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Wassen met soda
Gebruik hiervoor een schone wasbak of afwasteil met warm water, waar je een beetje soda in hebt opgelost. Er zijn ook speciale spoelmiddelen voor bierglazen. Laat je glazen even weken en maak ze vervolgens grondig schoon met een borstel of spons.
Doe je bierglazen nooit in de vaatwasser. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn te aggresief voor delicaat glaswerk. Ze zorgen voor kleine beschadigingen, hierdoor zal je mooie bierglas uiteindelijk dof worden, en vuil en vetresten hechten zich aan deze beschadigingen.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Glasspoelmiddel en zout in de vaatwasser
Glazen komen soms dof uit de vaatwasser. Dat kan aan het gebruikte vaatwasmiddel liggen, als daar geen of niet genoeg glansspoelmiddel en zout aan zijn toegevoegd. U kunt dan ook apart glansspoelmiddel toevoegen.
Glascorrosie is niet meer te verwijderen, maar gelukkig wel te voorkomen. Glascorrosie ontstaat gelukkig niet bij elk type glas. Let er bij de aanschaf van servies dus even op of het glas vaatwasserbestendig is. Zo niet, dan kan je die glazen beter met de hand afwassen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Stop geen kristal of kristalglas in de vaatwasser. Was je glaswerk niet op een hogere temperatuur dan nodig. Hogere temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water. Draai geen langer programma dan nodig.
Daarom kun je ze beter met de hand afwassen en niet in de vaatwasser doen. In de vaatwasser kunnen je schitterende glazen hun glans verliezen en dof worden. Bovendien is kristal erg kwetsbaar en zou het kunnen breken als je het in de vaatwasser doet.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.
De functie van de schuimkraag
Het schuim ligt als een soort afsluitend deken over het bier heen. De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht.
Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger. Maar als je op een paar kleine dingen let, is er niets beter en zuiniger dan de mouwen opstropen en schrobben.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.
Kalkaanslag verwijder je met de vaatwaser en wat kunstgebitreiniger. Zet alleen al je doffe glazen in de vaatwasser en leg twee tabletten kunstgebitreiniger in het bestekmandje. Doe er geen normale vaatwastabletten bij en laat hem gewoon draaien. Om je glazen aanslagvrij te houden kun je zout toevoegen.
Maak uw douchewand schoon met schoonmaakzijn
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Er is één stelregel als het om bierglazen gaat: ondergistende bieren smaken het lekkerst in een hoog en smal glas, zoals een fluitje of vaasje. Bovengistende bieren verdienen een kort en bolvormig glas, hierin krijgen de aroma's van het bier meer de ruimte.
Vandaag is meer dan 90% van de bierconsumptie gebrouwen volgens de Pilsener methode. Pint was oorspronkelijk een oude maateenheid voor vloeistoffen. De grootte kon verschillen naargelang van de streek, de tijd of hetgeen men afmat. De hoeveelheid was meestal ongeveer gelijk aan een halve liter.
Pul / Oktoberfest / Mass glas
Dit zijn de grootste, dikste bierglazen in het rijtje. Deze glazen worden gebruikt voor het Oktoberfest in Duitsland. Het glas is zo dik gemaakt om het bier goed koel te houden.