Neten (zo noem je de eitjes van de hoofdluis) zien eruit als witte, grijze, of zwarte stipjes. Ze zitten op het haar, dicht bij de haarwortel. Hoe weet je of je hoofdluis hebt? Als je nog maar een of twee luizen hebt, merk je meestal niks.
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis.
Ook als u geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten), kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Doe de controle van het haar met een fijntandige kam, zoals een luizenkam.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Zo kom je van luizen af
Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Neten versus Roos of Vuil
Neten zijn bruin, niet zwart. Witte neten zijn leeg. Witte spikkels kunnen ook roos zijn.
De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Haar- en veerluizen zijn kleine tot zeer kleine, ongevleugelde insecten. Zij zijn tevens ectoparasieten op zoogdieren en vogels. Er is geen soort bekend die parasitair bij de mens leeft. Deze luizen worden ook wel bijtende luizen genoemd gezien de aanwezigheid van bijtende monddelen.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt.
Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat. Het operculum is meestal aanwezig. Een neet met een levende larve erin is bruinachtig tot zwart, blinkend en ovaal van vorm.
Luizenmiddelen doden zelden alle neten, en de reguliere netenkam verwijdert zelden alle neten. Alleen d.m.v. een speciaal medisch apparaat is het mogelijk om neten effectief te doden, en er bestaat een netenkam die de neten wél effectief uitkamt.
Hoe zien neten eruit? Neten, de eitjes van de hoofdluis, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn grijswit of doorzichtig. In licht haar zijn de neten daarom soms lastiger te vinden. Als de neten zijn uitgekomen blijft er een leeg wit hulsje achter in het haar, wat soms verward wordt met roos.
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand.
Soms kun je de luizen gewoon zien lopen als je goed kijkt op hun favoriete plekjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een aardbeizaadje en grijsblauw van kleur. Of, als ze net wat bloed hebben gezogen, roodbruin. >>
Hoofdluizen kunnen geen kwaad, maar verspreiden en vermenigvuldigen zich snel. Dit vermenigvuldigen doen ze door eitjes aan de haren vast te plakken. Vooral bij kinderen verspreiden ze zich snel, omdat die veel contact met elkaar hebben.
Kam elke dag het haar met een luizenkam. Doe dit 2 weken. Daarna zijn de luizen weg. Een lotion tegen luizen is meestal niet nodig.
Luizen houden namelijk niet van vettig haar. Als je een paar druppels tea tree olie in de kraag van kleding of jassen druppelt, zullen luizen zich daar ook niet gaan nestelen. Maak je zich geen zorgen over de kleding, want tea tree olie is een zuivere olie die geen vlekken achterlaat!
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
Een stijltang is dus duidelijk onvoldoende om de luizen en de neten te doden. Tijdrovend is de methode in elk geval ook. Hetzelfde geldt voor vele natuurlijke middelen in de strijd tegen luizen, zoals azijn, lavendel of kokosolie. Ook deze middelen blijken vaak onvoldoende om definitief van de luizen af te komen.
Stofluizen zijn kleine insecten tot maximaal 4 mm lang. Hun kleur is wit, grijs of donkerbruin. De eieren zijn tot 0,5 mm lang en ovaalvormig. Sommige soorten zijn gevleugeld, andere beschikken slechts over vleugelstompjes of hebben in het geheel geen vleugels.
Vlooien komen vooral voor bij huisdieren
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Voorbeelden van kleine beestjes zijn regenwormen, duizendpoten, insecten, pissebedden, spinnen en slakken. Kleine beestjes zijn heel belangrijk. Ze zijn voedsel voor allerlei grotere dieren. Koolmezen eten bijvoorbeeld rupsen en allerlei insecten.
Hieronder zie je een foto van een luis en een aantal eitjes (neten) op een menselijk haar. Luizen leven van het bloed in de hoofdhuid dat in zeer kleine hoeveelheden wordt opgezogen. Dit zorgt voor een irriterend en jeukend gevoel op het hoofd. Men noemt luizen daarom ook wel parasieten of plaaginsecten.
Kammen met een speciale luizenkam is vaak een gepriegel. Sommige mensen hebben een flinke bos haar en anderen hebben vaak klitten. Daarom is het makkelijker om te kammen als je haar nat is. Je kan ook een beetje crèmespoeling of anti-klit shampoo gebruiken om het kammen wat makkelijker te maken.
Neten kunnen tot 10 dagen overleven buiten het haar.