Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Eeuwenoud. Het verhaal van Cupido is al heel oud en gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Cupido komt namelijk voort uit de Griekse god van de liefde, Eros. Net zoals bij veel goden veranderde de Romeinen de naam van de god naar Cupido of Amor.
Eros is in de Griekse mythologie de Griekse god van de liefde en de seksuele begeerte. Voorgesteld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullebol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. De zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde.
Haar ogen, haar schone boezem, haar lieflijke mond, die met een rozenknop wordt vergeleken, worden door de Griekse dichters dikwijls met geestdrift bezongen. Wanneer men de uitnemende schoonheid van een sterfelijke vrouw wil beklemtonen, vergelijkt men haar met Aphrodite.
Athena is meestal herkenbaar aan haar wapenrusting met helm, zwaard en 'aegis': het schild met de afschrikwekkende kop vol kronkelende slangen van Medusa erop.
Hij wordt vaak voorgesteld als een oudere man met lang, golvend haar en een weelderige baard. In zijn hand houdt hij de drietand. Soms verplaatst hij zich met een gouden zeewagen die door paarden of dolfijnen wordt voortgetrokken.
Drie soorten liefde: agapè, eros en philia.
Cupido, Amor, Eros; het zijn allemaal namen voor dezelfde god uit de mythologie: een liefdevol ventje met vleugels, en een boog met gouden pijlen.
Cupido was het hulpje, volgens sommigen zelfs de zoon, van de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Venus (Grieks: Aphrodite). In sommige mythen is hij de zoon van Venus en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.
1. in 't alg., het begeren, begeerte, in slechte zin = zucht, hartstocht.
De Grieken maken onderscheid tussen de eros, de begerige liefde, waarmee vooral de liefde tussen man en vrouw wordt bedoeld, de filia, de liefde voor je vrienden, de liefde die blij is dat er vrienden zijn, en de agapè, de onbaatzuchtige liefde voor je naaste, de liefde voor God en de liefde van God voor de mens.
Amor is een speels knaapje dat met pijl en boog de harten in liefde ontsteekt. Hij wordt ook afgebeeld als een jongeman, soms tezamen met zijn geliefde Psyche, met Venus of Dionysos of met een groep...
Doordat hij met behulp van zijn gevleugelde attributen constant door de lucht zweefde werd Hermes god van het verkeer en de handel en ook zijn welbespraaktheid leverde Hermes verering op: hij werd de god van de welsprekendheid.
6. Saturnus. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god Saturnus.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Zeus is de Griekse oppergod, heerser over hemel en aarde.
Hij was de God van het licht en de donder en bliksem en hij toonde die macht met zijn karakteristieke attributen: de bliksemschicht, de scepter, de adelaar en de Aegis; het vel van de geit Amalthea, een ondoordringbaar schild.
Zeus is de oppergod in de Griekse mythologie en de hoofdbewoner van de berg Olympus. Hij is de zoon van de titanen Cronus en Rhea. In afbeeldingen is hij vaak te zien met de bliksemschichten die hij van de cyclopen ontving. Verder zijn onder meer de adelaar en de eik onlosmakelijk met hem verbonden.
Hera was oorspronkelijk de beschermster van getrouwde vrouwen. In haar eigen huwelijk was liefde en genegenheid, maar ook strijd en jaloezie. Hera achtervolgde vol wraakzucht haar overspelige echtgenoot, zijn minnaressen en zijn onwettige nageslacht.