Een open haard 's nachts laten branden kan risico's en gevaren met zich meebrengen. Enkele daarvan zijn: Brandgevaar: Als de haard niet goed wordt onderhouden of als er zich te veel brandstof ophoopt, kan er brand ontstaan. Risico op koolmonoxidevergiftiging: Koolmonoxide ontstaat bij verbranding van brandstof.
Heb je een houtkachel, stook dan liever niet elke dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Ventileer ook jouw woning goed, alleen dan kan de kachel goed trekken én komen er zo min mogelijk rookgassen de kamer in.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Indien u het vuur wilt doven, omdat u wilt gaan slapen of omdat u iets anders wilt gaan doen, laat het vuur dan uit zichzelf uitgaan. Laat bij een open haard de schoorsteenklep helemaal open staan. Plaats eventueel een vonkenscherm of sluit de haard of kachel zodat er geen vonken kunnen wegspringen.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Union bruinkoolbriketten zijn uitermate geschikt om uw houtkachel 's nachts of bij afwezigheid brandend te houden. Union bruinkoolbriketten worden tegenwoordig veel gebruikt in plaats van hout. U heeft er minder werk aan om uw kachel aan te stoken, omdat Union bruinkoolbriketten langer branden.
Als de houtkachel te veel warmte afgeeft kan het hout niet optimaal branden. Bij te weinig vermogen wordt de ruimte niet warm.
Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius. Een typisch haardvuur.
Om goed “rookvrij” te kunnen stoken dient het vochtpercentage van het hout terug gebracht te zijn onder de 20%. Hoe lager dit percentage is, hoe minder vocht u in uw kachel verstookt de meer warmte opbrengst er vrij komt en des te minder rook. Dit komt doordat er een volledige verbranding gaande is.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok 😉 .
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoeveel hout om huis te verwarmen? Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
Normaal gesproken loopt de temperatuur op tot ongeveer 300 graden Celsius in de schoorsteen. Maar wanneer er bijvoorbeeld roetophoping, een vogelnest of om andere redenen een schoorsteenbrand in uw rookkanaal ontstaat, kan de temperatuur tot maar liefst 1000 graden stijgen!
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Als het kachelkoord begint te slijten heeft het als gevolg dat leklucht ontstaat op plekken waar je het niet wilt hebben. Leklucht hindert een optimaal verbrandingsproces, waardoor de houtkachel een lager rendement, een beperkte regelbaarheid en een slechtere ruitspoeling krijgt.
Een gesloten houthaard of kachel levert een hoog rendement, tegenwoordig gemiddeld zo'n 75 tot 85%. De temperatuur in de haard ligt veel hoger waardoor de verbranding optimaal is. Deze verantwoorde manier van stoken is ook nog eens een duurzame toepassing. Zo stookt u goed!
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout. Maar, omgerekend verkrijg je meer rendement en bespaar je dus juist geld!
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.