Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Door het (gedeeltelijke) fermentatieproces van alcoholvrij bier, bevat dit verschillende soorten probiotica die ervoor zorgen dat onze darmflora beter in balans blijft. Dit verbetert onder andere de functie van onze darmwand waardoor voedingsproducten en water beter opgenomen kunnen worden.
Het is natuurlijk overduidelijk dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier. Niet alleen voor je lever, ook voor de stofwisseling in je lichaam is een drank zonder alcohol beter. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen.
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
En nu blijkt het ook nog eens gezond. De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Drinkt volgens de richtlijn: drinkt niet of maximaal 1 glas per dag (= Advies Gezondheidsraad). Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Jupiler 0,0% alcohol pakt op zijn verpakking uit met de claim 0% suiker. Als je naar de voedingswaarden kijkt, klopt het dat dit alcoholvrije bier geen suikers bevat, maar wel een hoog gehalte aan koolhydraten. Laat je dus niet vangen.
Wijn met alcohol bevat 82 tot 96 kcal per 100 ml, afhankelijk van het type wijn, terwijl alcoholvrije wijn 18 kcal per 100 ml bevat. Wat calorieën betreft zijn alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn dus gezondere alternatieven.
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Vergelijken we de calorieën in een glas pils met die in een glas melk, een glas cola en een glas wijn, dan blijkt dat bier ongeveer evenveel calorieën bevat als cola maar veel minder dan melk of wijn.
Herstel van de lever
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om een streng vetarm dieet te volgen.
Matig bier drinken is gezond
Volgens bepaalde bronnen zou bier het risico op kanker verhogen, zelfs al bij geringe dosissen. Door zijn hoog purinegehalte verhoogt het ook het risico op jicht voor wie daaraan gevoelig is, omdat er tijdens de afbraak van die purine urinezuur gevormd wordt.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Drink je meer dan één glas alcohol per dag, dan zorgt dit voor een verhoogd risico op onder andere een beroerte, verschillende soorten kanker en leveraandoeningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat chronisch overmatig gebruik van bier (bij mannen) en van sterke drank (bij vrouwen) kan leiden tot diabetes type 2.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.
Dat stoppen met drinken ook je hart en bloedvaten goed doet is ook voor iedereen duidelijk. Alcohol verhoogt je bloeddruk en verhoogt de kans op hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Stoppen met het alcohol drinken doet je ook gezonder slapen.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes. Dat geldt voor bier, wijn en sterke drank.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.