Zelfverdediging in het strafrecht heet noodweer of noodweerexces. Het gaat daarbij om een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen je jezelf mocht verdedigen. In het normale spraakgebruik blijven we het gewoon zelfverdediging noemen.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Je zult dan worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat houdt in dat je geen straf wordt opgelegd. Je wordt dus wel schuldig bevonden aan bijvoorbeeld een mishandeling, maar je krijgt geen straf, omdat jouw handelen te rechtvaardigen was.
De wettige verdediging kan worden omschreven als de toestand die aan iemand het recht verleent geweld te gebruiken als noodzakelijk afweermiddel tegen een actuele en onrechtmatige aanranding gericht op zijn eigen persoon of op andermans persoon.
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen.
Je bent mogelijk strafbaar
Daarbij: als je de inbreker verwond, dan ben je mogelijk strafbaar. "Er kan geoordeeld worden dat er overmatig veel geweld is gebruikt. Je bent natuurlijk boos, dus die kans zit erin. Dus dan krijg je nog meer ellende."
De Kubotan is - in tegenstelling tot andere zelfverdedigings middelen zoals pepperspray en traangas - volkomen legaal.
Provocatie van een misdrijf is verboden. Dit verbod is ingeschreven in het wetboek door de wet van 27 december 2005, nadat een eerdere regeling was vernietigd door het Arbitragehof. Indien men toch provoceert, is de sanctie de niet-ontvankelijkheid van de strafvordering met betrekking tot de uitgelokte feiten.
Het verschil tussen uitlokking en doen plegen is dat bij uitlokking de uitgelokte zelf ook strafbaar is (indien er geen begin van uitvoering is bij de uit te lokken persoon, is hij of zij niet strafbaar). Hij of zij weet dat er strafbaar wordt gehandeld.
Iemand wordt aangevallen en slaat terug. Mag dat? In z'n algemeenheid: nee. Je wordt dus gedagvaard als verdachte van mishandeling (of erger).
Zowel opzettelijke als onopzettelijke slagen en verwondingen zijn strafbaar volgens het Strafwetboek. In het geval van opzettelijke slagen en verwondingen dient de dader het oogmerk te hebben om de andere persoon te schaden. Men moet dus de bedoeling hebben om de andere persoon te verwonden.
Doodslag is het opzettelijk, maar niet met voorbedachte rade, beroven van het leven van een ander. Het verschil tussen doodslag en moord is dus dat bij doodslag geen sprake is van een daadwerkelijk vooropgezet plan om een ander van het leven te beroven. Er is wel sprake van opzet.
Openlijke geweldpleging in de wet
Openlijke geweldpleging is strafbaar gesteld in de artikelen 141 Wetboek van strafrecht (Sr.). “Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en zes maanden of geldboete van de vierde categorie.
Noodweer is het plegen van een strafbaar feit om jezelf of een ander te beschermen tegen een onmiddellijke bedreiging. De verdediging mag niet verder gaan dan noodzakelijk is. Als noodweer is vastgesteld, is er geen sprake van een strafbaar feit.
Elke burger heeft in beginsel het recht om zichzelf of een ander te verdedigen tegen een 'aanranding' door een ander. Als u daarbij de 'aanrander' mishandelt, pleegt u wel een strafbaar feit, maar bent u niet strafbaar als blijkt dat u zich terecht en op de juiste wijze heeft verdedigd.
Met begaan bedoel je niet alleen de pleger, maar ook alle deelnemingsvormen. - Daders (artikel 47 Sr): Pleger, doen-pleger, medepleger en uitlokker.
Ook het opzettelijk toebrengen van pijn (denk aan een harde duw of een klap met de vlakke hand) kan onder een mishandeling vallen. Uit de rechtspraak volgt bovendien dat ook “een hevige onlust veroorzakende gewaarwording” mishandeling kan opleveren.
Bij doen plegen is de pleger niet strafbaar, maar is de deelnemer volledig strafbaar. Van uitlokking is sprake als iemand een ander aanzet tot het plegen van een delict, waarbij die ander wel zelf verantwoordelijk is voor zijn daden. Het inhuren van een huurmoordenaar is een vorm van uitlokking.
Kwaadsprekerij wordt ook wel laster genoemd. Laster is een strafbaar feit.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Haatzaaien en haatspraak. Haatzaaien of haatspraak is taalgebruik dat een persoon of groep aanvalt op grond van godsdienst of seksuele oriëntatie, of een uiting is van xenofobie of rassendiscriminatie.
Gebruik van een stroomstootwapen is in Nederland verboden. Er staat een boete van 700 euro op het bezit en gebruik ervan. Een taser is online te koop; in België en Duitsland is de verkoop ervan legaal.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie , de Wet natuurbescherming , de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie .
Pistolen, revolvers, geweren, alarm- en startpistolen/revolvers, werpmessen. En toestellen voor beroepsdoeleinden, waarmee je projectielen kunt afschieten. Blanke wapens (messen), zwaarden, degens, sabels, bajonetten, wapenstokken, lucht-, gas- en veerdrukwapens, harpoenen en kruisbogen.