Parkeerverbod. Aan de kant van de weg waar dit bord is geplaatst, mag je niet parkeren. Je mag hier wel passagiers laten in- of uitstappen of goederen laden of lossen. Het parkeerverbod geldt niet voor parkeervakken.
Hoe ziet een parkeerverbod bord er uit? Het parkeerverbod bord komt met een rode rand en voor de rest blauw, valt meteen op en laat het geen ruimte voor een misverstand. Het bord geeft dan wel aan dat er daar niet geparkeerd mag worden, maar is even stoppen voor het in- en uitstappen van personen wel toegestaan.
In een parkeerverbodzone geldt overal een parkeerverbod. Er mag alleen geparkeerd worden op parkeerplaatsen. De zone stopt na het verkeersbord dat het einde van de zone aangeeft. In de parkeerverbodzone zijn parkeerplaatsen duidelijk te herkennen.
Buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg. Op andere wegen mag dit wel, tenzij anders aangegeven. Ook mag je in de berm parkeren. In al deze situaties mag je het verkeer niet hinderen.
Verkeersborden of verkeerstekens op en om de weg moeten duidelijk maken waar je wel of niet mag parkeren of wel of niet mag stilstaan. De definities of het onderscheid tussen stilstaan en parkeren en de situaties waarbinnen verboden of beperkingen gelden, worden beschreven in het RVV 1990.
Bebouwde kom borden zijn er om u aan te geven of u binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. U kunt deze borden herkennen aan de hand van de blauwe kleur van het bord en de plaatsnaam in witte letters. Wanneer u de bebouwde kom uitrijdt, vindt u ditzelfde bord met een rode streep erdoorheen. Bebouwde kom.
Het maakt niet uit of je met twee wielen half op de stoep staat of dat je de auto helemaal op het trottoir neerzet. In principe zijn beide situaties verboden. Dat heeft te maken met de hinder die je voor voorbijgangers op de stoep veroorzaakt. Het trottoir is namelijk bestemd voor voetgangers.
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
U parkeert 'fout', indien u uw voertuig parkeert in strijd met de wet. Of daarvan sprake is, hangt af van het wettelijk voorschrift en de omstandigheden van het geval.
Deze boetes variëren van 58 euro tot 345 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk: Op een overtreding van de eerste graad, bijvoorbeeld het niet respecteren van een parkeerverbod, staat een boete van 58 euro.
Er zijn zes hoofdcategorieën waarin verkeerborden worden opgedeeld: gevaarsborden (A), voorrangsborden (B), verbodsborden (C), gebodsborden (D), parkeren-en stilstaan borden (E) en aanwijzingsborden (F).
Parkeren is verboden: In zones waar een parkeerverbod geldt of op plaatsen waar een verkeersbord aangeeft dat het verboden is om te parkeren, dit parkeerverbod geldt dan aan die zijde van de weg waar dit bord is geplaatst voor het gehele wegvak oftewel tot het volgende kruispunt. Binnen 5 meter van een kruispunt.
Een rood bord met een (witte horizontale) streep geeft aan dat je van deze kant de straat niet in mag rijden, maar van de andere kant kan wel verkeer komen. Rode randen met een streep of een kruis en blauwe vlakken hebben te maken met het stilzetten van het voertuig.
Waar verbodsborden onmiskenbaar duidelijk maken wat niet mag, geven gebodsborden duidelijke instructies over hoe je je correct moet gedragen.
De letters hebben met andere woorden geen enkele betekenis. Ze dienen alleen voor efficiënte communicatie met de weggebruikers (kort en zonder taalbarrière) en tussen partners in het dynamisch verkeersbeheer, zoals de politie en het Verkeerscentrum.
Er moet parkeergeld worden betaald.
Verkeerd parkeren
Een parkeerboete is de straf voor het foutief parkeren en is een misdrijf. Wanneer u bijvoorbeeld niet heeft betaald om ergens te parkeren terwijl dit wel moest, zal u een parkeerretributie krijgen. In dit geval veroorzaakt u namelijk geen ongemak of gevaar op de weg.
Een parkeerboete terwijl u in de auto zat ontvangt u van de gemeente. Parkeergeld hoort aan de gemeente betaald te worden en wanneer u dit niet betaald heeft, ontvangt u de boete van de gemeente. Op de boete leest u hoe u bezwaar kunt maken.
In tegenstelling tot wat men (ook verbalisanten) vaak denkt, is dus géén sprake van parkeren als er meerdere parkeervakken worden gebruikt om een voertuig te parkeren. Mocht er in dat geval een boete zijn opgelegd voor het dubbel parkeren, dan zal de boete vernietigd moeten worden.
Te klein voor een formele oprit
Want in het regelement verkeersregels en verkeerstekens staat dat dit soort stukjes grond te klein zijn voor een formele oprit. Dat is de reden dat ze gezien worden als onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat je daar dus niet mag parkeren, ook al is het eigen grond.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Bel bij parkeeroverlast dan ook met de gemeente of meld het via hun website. De politie grijpt alleen in als een verkeerd geparkeerde auto, motor of ander voertuig zó geparkeerd staat dat het gevaar oplevert voor anderen. Alleen in dat geval kunt u bellen met 0900-8844.
U moet uw voertuig ten minste vijf meter van de kruising parkeren. Parkeer voor zover mogelijk aan de zijkant van de weg. Parkeer niet (half) op de stoep.
Je mag maximaal 2 uur parkeren, behalve als een opschrift of onderbord een kortere parkeertijd geeft.
Het is eigenlijk heel raar, maar wanneer er niet aangegeven wordt dat het privéterrein is, mag dit gewoon. Als het parkeerterrein vanaf de openbare weg te bereiken is, is dit terrein voor de Wegenverkeerswet een 'voor het openbaar verkeer openstaande weg'.