Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
U heeft het recht om te weten of u een strafblad heeft en wat erin staat. U kunt bij de Justitiële Informatiedienst een aanvraag doen om uw strafblad te bekijken. U krijgt geen kopie.
(Verkeers-)overtredingen blijven in principe gedurende drie jaar staan op het uittreksel uit jouw strafregister. Daarna worden ze automatisch uitgewist. Wanbedrijven en misdaden blijven er in principe altijd op staan.
U kunt uw strafblad niet wissen. Als de gegevens volgens u niet kloppen, kunt u wel om een wijziging van het strafblad vragen bij de Justitiële Informatiedienst.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van meer dan 3 jaar.
Ook alle zedenmisdrijven worden opgenomen in strafblad. Zedendelicten blijven net zoals alle andere correctionele misdrijven levenslang op uw strafblad staan tenzij je met succes een vordering tot eerherstel hebt ingediend bij de Procureur-des-Konings en de rechtbank.
Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder heeft een strafblad. Het aantal minderjarigen met een strafblad is de afgelopen jaren gedaald. Winkeldiefstal is één van de meest voorkomende misdrijven waarvoor mensen een strafblad kunnen krijgen.
Diefstal, mishandeling en rijden onder invloed zijn voorbeelden van misdrijven. Openbare dronkenschap en onverzekerd rijden zijn voorbeelden van overtredingen. Ook grove snelheidsovertredingen en ernstige verkeersovertredingen kunnen strafrechtelijk worden afgehandeld.
Opvragen strafblad via advocaat
In het kader van de voorbereiding van de strafzaak krijgt een advocaat altijd een uittreksel justitiële documentatie (strafblad) van justitie toegestuurd.
Overtredingen worden alleen in het strafblad geregistreerd wanneer er een beslissing tot afdoening van de zaak is genomen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er een strafbeschikking is opgelegd. Alleen bij een strafbeschikking tot € 100,00 wordt het feit niet op het strafblad vermeld (art. 3 sub a Bjsg).
Vrijwel alle andere overtredingen en misdrijven zorgen dus voor een aantekening op uw strafblad. Dat geldt zeker voor misdrijven zoals bijvoorbeeld rijden onder invloed of rijden met een ingevorderd rijbewijs, die eigenlijk altijd op het strafblad worden genoteerd.
In het boek Misdrijven staat beschreven wat als een misdrijf wordt beschouwd, en hoe de strafmaat hiervoor is. In het boek Overtredingen staat beschreven wat als een overtreding wordt beschouwd en wat de strafmaat hiervoor is.
De meeste strafbare feiten kunnen niet oneindig lang worden vervolgd. Na verloop van tijd verjaard het recht tot vervolging. De verjaringstermijnen zijn geregeld in artikel 70 tot en met 73 Wetboek van Strafrecht.
Als we het hebben over periodieke betalingen, geldt een andere termijn. Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar.
5 jaar bij overtredingen (10 jaar als je een taakstraf kreeg of de gevangenis in moest); 20 of 30 jaar voor misdrijven waarop maximaal 6 jaar straf staat; 80 jaar bij zedenmisdrijven.
Deze biometrische gegevens worden 75 jaar opgeslagen in IDENT, een database in het surveillanceprogramma US-VISIT. De douanier kan dan bijvoorbeeld zien of jouw vingerafdrukken in een Nederlandse database staan en of je een strafblad hebt.
De wet bepaalt hoelang een registratie blijft bestaan. Het begaan van een overtreding waarbij de boete hoger ligt dan € 100,- blijft vijf jaar geregistreerd. Is er taakstraf opgelegd dan blijft de overtreding 10 jaar geregistreerd.
Geen strafblad/wel strafblad.
U krijgt een Verklaring Omtrent Gedrag als u geen strafbaar feit heeft gepleegd dat voor de functie of het doel waar u een VOG voor aanvraagt relevant is. Als u in het verleden wel een strafbaar feit heeft gepleegd, dan kan het zijn dat u geen VOG krijgt.
Wanneer u uw VOG kwijt bent kunt u niet zomaar een kopie, of een nieuwe VOG krijgen. De reden hiervan is dat een VOG een momentopname is. U zal dus een nieuwe VOG aan moeten vragen als u de VOG kwijt bent.
De VOG RP is niet geldig voor een bepaalde periode, omdat de beoordeling voor de aanvraag een momentopname is. De persoon of organisatie die de VOG van u nodig heeft, bepaalt hoe recent (nieuw) de VOG moet zijn.
Het bezit van een strafblad kan je toekomst behoorlijk belemmeren. Zo kun je bijvoorbeeld vaak geen visum of verblijfsvergunning krijgen wanneer je een strafblad hebt. Ook het aanvragen van een wapenvergunning is dan niet mogelijk.