Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.
Een van de grootste voordelen van zonder ondergoed naar buiten stappen, is het verkleinde risico op infecties down under. Volgens dokter Nini Mai kunnen slipjes 'overtollig vocht en microben vasthouden'.
Meerdere keren dragen
De microbioloog zegt dat 2 keer dragen ook nog geen probleem moet zijn, maar wie ondergoed langer dan 2 dagen draagt en daarna pas in de wasmand gooit, kan mogelijk wel te maken krijgen met de negatieve gevolgen van het eigen gedrag en zal ondergoed dan ook eerder van de hand moeten doen.
Naakt? Misschien moeten mannen gewoon geen onderbroek dragen? "Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed.
Dit 'zakje' zorgt ervoor dat de spanning op je vagina met nauwsluitende kleding minder wordt. Het extra stukje stof zorgt ervoor dat het daar beneden beter kan 'ademen'. Bovendien beschermt het je vagina tegen schade, zoals van de dikke naden van een spijkerbroek.
Traditioneel gezien droegen veel Schotten een lang onderhemd, een lèine cròiche, tot net over hun knieën. Apart ondergoed was dus niet noodzakelijk. Schotse soldaten droegen kilts, en in de Schotse regimenten van het Britse leger was ondergoed onder kilts verboden.
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Mét ondergoed versus zonder ondergoed
Slapen zonder ondergoed heeft nog meer voordelen. Je lichaam kan beter afkoelen waardoor je beter slaapt. En ook je algemene slaapkwaliteit kan aanzienlijk verbeteren. Verschillende experts geven aan dat de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt.
Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom. In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.
Het dragen van een string is zeker niet meer alleen iets voor vrouwen. Ook mannen kunnen tegenwoordig een string dragen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat wereldwijd 20% van de mannen op regelmatige basis een string draagt.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Wat betreft luxere slips en strings zijn er twee redenen dat je meer betaalt: de kwaliteit van de stoffen en de manier waarop die stoffen worden gebruikt, vertelt Fabienne Zwanenburg, jarenlang eigenaresse van een lingeriewinkel in Amsterdam en inmiddels onafhankelijk lingerie-expert.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen. Let er wel op dat dit volgens het waslabel ook mogelijk is.
Kies een speciaal wasprogramma dat geschikt is voor het wassen van een bh en let op de wasvoorschriften. Was altijd met koud water, nooit warmer dan 30 graden.
Enen een nacht in de Biotex zetten en daarna in de wasmachine.
Belangrijk is dat hij niet schuurt of knelt. Onze vuistregel: Je onderbroek moet zo lekker zitten dat je niet meer doorhebt dat je hem aanhebt. Er zijn fijne stoffen op de markt die aanvoelen als een tweede huid. Maar de stof moet ook een beetje duurzaam zijn.
Hoewel de onderbroek al rond het jaar 1400 werd geïntroduceerd, werd het pas vele jaren later, rond 1830, 'normaler' om een onderbroek te dragen. Het dragen van een onderbroek was voornamelijk weggelegd voor de rijken en voor mensen van hoge komaf. In 1850 kwamen er nieuwe onderbroeken voor vrouwen op de markt.
Een string is een soort onderbroek of zwembroekje dat al dan niet de schaamstreek bedekt en verder bestaat uit een touwtje of smal stukje stof om het middel en door de bilspleet. Een string bedekt de billen niet in tegenstelling tot slips en veel andere soorten ondergoed.
Handiger dan een broek
Dan kun je makkelijk door het water heen, want zo'n doek kun je afdoen en weer omdoen. Dat is natuurlijk veel handiger dan een broek, die wordt alleen maar nat! Om deze reden zijn de mensen in Schotland een rok gaan dragen, het is een echte traditie geworden.
Het eerste ondergoed werd duizenden jaren geleden al gedragen: de lendendoek. Het is niet bekend wie als eerste een stuk stof om de heupen bond. Wel is bekend dat de lendendoek gebruikt werd door holbewoners, als bovenkleding maar ook als ondergoed, en nadien ook door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.