Stress, levensstijl, dieet, erfelijkheid, de omgeving, hormonale veranderingen en medische problemen kunnen allemaal bijdragen tot het uitvallen of dunner worden van het haar. Het is normaal voor mannen en vrouwen om dagelijks een kleine hoeveelheid haar te verliezen (ongeveer 100 haren).
Dun haar dikker maken, kan dat wel? Allereerst moeten we helaas vertellen dat je dun haar niet écht dikker kunt maken. Het is namelijk genetisch bepaald of je haar dun, gemiddeld of dik is.
Tips om dun haar dikker te maken
Wanneer je jouw haar wast met een agressieve shampoo, kan dit haaruitval veroorzaken. Het is dus belangrijk om een milde shampoo zonder SLS te gebruiken en liever niet meer dan twee keer per week je haar te wassen.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
Haren wassen
Dun/fijn haar ligt dichter op de hoofdhuid dan andere haartypen. Hierdoor wordt het sneller vet en moet je het vaker wassen om schoon te houden. Probeer het niet iedere dag te wassen, maar om de dag. Anders wordt het haar te glad en oogt het futloos.
Het is belangrijk om met de juiste shampoo en conditioner te beginnen, dit is je basis. Anders hebben de styling-producten die je gebruikt ook geen enkele zin. Gebruik de producten uit een lijn die speciaal op fijn haar gericht is. Je kunt ook zelf naar de ingrediënten kijken en testen wat voor jou wel en niet werkt.
Ja, het is geen fabeltje – haarverlies en dunner wordend haar kan erfelijk zijn. Maar als je opa van moederskant kaal is, wil dat niet automatisch zeggen dat jij ook last zult hebben van haarverlies; verder kan het haarverlies ook van vaderskant komen.
(Half)lang, fijn haar: tussen vier en zes weken
In tegenstelling tot dikke lokken van dezelfde lengte, moet je dit soort haar daarom wél van een deftige snit voorzien. Dat brengt met zich mee dat je die regelmatig moet bijknippen om het in model te houden.
De leeftijd waarop je haar dunner wordt en de snelheid waarin dit gebeurt is – net als bij haarvergrijzing – genetisch bepaald. Rond de leeftijd van 50 heeft ongeveer de helft van de mannen al wat haarverlies. Voor vrouwen begint haarverdunning meestal in of na de menopauze, rond de leeftijd van 50 à 60 jaar.
Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug.
Haar is dood materiaal, dus wanneer je de puntjes afknipt, heeft het haar dat niet door. Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet 'snijden' of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien.
Dat start natuurlijk met gezond en gevarieerd eten. Maar er zijn er ook nog echte haarvitamines; Vitamine B5 (pantotheenzuur) – deze vitamine kan het haar iets dikker maken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan pantotheenzuur zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren, zuivelproducten, vlees en vis.
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Castorolie kan ook voor het hoofdhaar worden gebruikt.
Je hebt er slechts weinig van nodig. Gebruik niet teveel, want dan wordt je haar te vet. Om hoofdhaar dikker te maken en dunner wordend haar tegen te gaan, kan je het als hoofdhuidbehandeling gebruiken.
Ook het drinken van voldoende water, niet roken en geen alcohol drinken dragen bij aan het voorkomen van dun haar. Een overzicht van goede voedingsstoffen: Omega-3 vetzuren maken uw haar sterker en glanzend (in vette vis en zaden zoals lijnzaad) Vitamine A, B en C zorgen ook voor gezonder haar (in groenten en fruit)
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.