Overgeven gaat zo: er komt meer druk op je maag (het middenrif trekt samen). En zo wordt de maaginhoud via de slokdarm naar buiten geduwd. Voordat je moet overgeven, voel je je vaak al anders. Je voelt je vaak eerst misselijk en krijgt braakprikkels die nog niet doorzetten.
Misselijkheid zorgt ervoor dat je niets meer wilt eten of drinken. Braken zorgt ervoor dat de 'gevaarlijke' stoffen uit je maag verdwijnen. Je kunt al misselijk worden als je aan bedorven eten of vieze dingen denkt. Misselijkheid hoeft helemaal niet te betekenen dat je ziek bent.
Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290).
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen. Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel.
Als je gezond bent, kan braken over het algemeen geen kwaad en de klachten duren meestal één tot vier dagen. Als je alleen last hebt van overgeven, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over uitdroging.
Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
Sommige mensen hebben het gevoel dat hun maag vol zit of voelen zich misselijk als ze zelfs maar heel weinig hebben gegeten. Ze kunnen ook buikpijn hebben of een gevoelige buik. Deze klachten zijn meestal het gevolg van vochtophoping (stuwing) rond de lever en de darmen (ingewanden), wat de spijsvertering verstoort.
Bij mensen die veel stress ervaren is de activiteit van deze hersenzenuw ook lager dan bij mensen die minder stress ervaren. Hetzelfde geldt in principe voor mensen met een paniekstoornis. De hersenzenuw Nervus Vagus vertoont minder activiteit als iemand angst en paniek ervaart, hierdoor voelt iemand zich misselijk.
Door maagzuur en misselijkheid kan het zijn dat de speekselklieren meer speeksel produceren om de slokdarm te bedekken en om de mond en keel te beschermen tegen de irritatie die optreedt door frequent overgeven.
Symptomen van oververmoeidheid
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Zowel kamille, gember als muntthee staan ervoor bekend om je maagklachten te kunnen verzachten. Zij hebben kalmerende stoffen die maagproblemen verminderen. Gember is de beste keuze als je misselijk bent. Munt en kamille hebben dan ook weer een verzachtende werking op je darmen.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Probeer niet alleen water te drinken, maar wissel af met bv. bouillon, limonade, melkproducten, fruitsap/appelsap of groentesoep. Hiermee worden eventuele tekorten aan mineralen aangevuld. Bruisende dranken helpen soms ook.
en er moet suiker in (dat helpt tegen misselijkheid en dan heb je niet te gauw honger). Kies voor thee, slappe koffie, magere bouillon, fruitsap, of Cola (liefst Pepsi Cola). Niet ijskoud, niet bruisend.
Wat blijkt? Gember helpt echt tegen misselijkheid! Dit komt waarschijnlijk doordat een stofje in gember zich gedraagt alsof het serotonine (het gelukshormoon) is in je antibraak-centrum. Hierdoor vermindert het gevoel dat je moet overgeven.