Nat wasgoed drogen is mogelijk, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Als je je wasgoed in de zomer buiten hangt bij plus 20 graden, bijvoorbeeld, verdampen de waterdruppels in de vezels van de kledingstukken geleidelijk. Voor dit fysische proces is energie nodig.
De was buiten hangen wanneer het vriest
Dat is een heel efficiënte manier om je was zacht én droog te krijgen! Dus, bij de eerstvolgende dag die onder het vriespunt blijft, draai je de was in de ochtend en hang je kleding de hele dag buiten.
Veel mensen gaan er vanuit dat de was in de vrieskou al helemaal onbegonnen werk is. Maar het tegenovergestelde is waar. Je was buiten drogen wanneer het vriest werkt juist super goed. Dit komt door het scheikundige proces van sublimatie.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Stop het in de diepvriezer
Als je natte kleding in een plastic zak in de diepvriezer stopt zal het na een aantal uur gevriesdroogd zijn. Vervolgens wel even opwarmen met een strijkbout, ander is het wel erg koud!
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Zet er een wasrekje naast; Gebruik een luchtontvochtiger in de ruimte waar je de was droogt; En hou je nou niet van harde handdoeken van de waslijn? Doe ze 5 tot 10 minuten in de droger, nadat ze van de waslijn zijn gekomen, dan zijn ze al een stuk zachter.
Heb je een veranda of overkapping in je tuin? Bevestig dan een aantal waslijnen onder de overkapping en hang je kledingstukken eraan. Natuurlijk kun je ook een wasrek onder de overkapping plaatsen. Verder is het handig om de kledingstukken en handdoeken zo vroeg mogelijk buiten hangen.
Kun je ze nogmaals laten drogen of is er een nieuwe wasbeurt nodig? Als het regent terwijl de was buiten hangt, is het verstandig om je kleren snel naar binnen te halen. Zo voorkom je dat je kleren nog natter worden en zullen ze sneller opdrogen. Over een beetje regen hoef je je geen zorgen te maken.
Om te zorgen dat je zachte handdoeken niet ruw of hard worden, kun je ze eerst 10 minuten in de wasdroger steken. En ze dan warm en dampend buiten hangen. Zo voelen ze ook na het drogen in de buitenlucht nog steeds heel zacht aan.
Buiten heb je het meeste voordeel
Als je de was buiten kan ophangen, valt er écht veel winst te behalen. Ten eerste droogt het bij goede weersomstandigheden het snelst. De wind en zon halen op een natuurlijke manier alle onfrisse en synthetische geurtjes uit de was waardoor het heerlijk fris zal ruiken.
Wanneer we de was ophangen dan speelt luchtvochtigheid een grote rol. Op een zonnige dag kan de was al met 30 tot 45 minuten droog zijn. Een simpele redenatie is “hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller de was droogt” ofwel hoe minder vocht in de lucht hoe sneller de was droog is. De luchtvochtigheid kun je meten.
het regent te vaak. er is te weinig zon. het is véél te vochtig buiten. het is te koud, dus de was droogt veel minder snel.
Na een wasbeurt blijven er altijd restjes wasmiddel en/of wasverzachter achter op je was. Tijdens het drogen komen deze vrij en nestelen ze zich op de sensor van je droger. Hierdoor raakt de sensor verontreinigd, waardoor metingen minder nauwkeurig zijn en het programma eerder stopt dan de was droog is.
Waarom droogt mijn wasdroger niet goed
Het kan een aantal redenen hebben waarom jou wasdroger niet goed droogt, namelijk: Je kiest niet het juiste droog programma voor de kleding, je stopt teveel wasgoed in de droogtrommel of de pluisfilter en de condensor zijn vies waardoor de droger niet meer juist kan drogen.
Was drogen in de winter: tip 2
Een wasrek is de perfecte manier om was te drogen als je geen droger wilt gebruiken. Als de luchtvochtigheid van de kamer niet te hoog is, droogt de was goed. Een logeerkamer, de overloop of een ongebruikte kamer zijn goede locaties.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen. Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Zowel voor hangende als staande wasrekken geldt: zet ze op een plek waar overdag komen weinig mensen komen. Zo krijg je geen last van vocht. Ook is het handig om je wasrek bij het raam te zetten of hangen. De warmte en het licht van de zon zorgt ervoor dat je was net wat sneller droogt.
Je was buiten (op je balkon) drogen
Ook voor buiten geldt weer, benut de ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk. Heb je bijvoorbeeld een balkon? Maak dan gebruik van een droogrek aan het plafond. Als je juist een kleine tuin hebt kan je overwegen om een droogrek aan een muur te monteren.