1e Gehalte zilver ook wel sterling zilver genoemd of 925/000, bestaat voor 92,5% uit puur zilver en 7,5% uit een ander metaal. Al vele eeuwen worden zilveren voorwerpen en bestekken voorzien van keuren, zilverkeuren die garanderen dat een voorwerp gemaakt is van door en door zilver.
Het meeste bestek dat men 'zilver' noemt is niet van massief zilver, maar verzilverd een dunne laag zilver op een ondergrond van bijvoorbeeld roestvast staal.
Massief zilver of verzilverd? Het komt vaak voor dat mensen denken dat ze een zilveren bestek hebben, maar dat het dan gaat om een verzilverd bestek. Dit is vaak erg teleurstellend, want een verzilverd bestek heeft enkel een dun laagje aan de buitenkant dat van zilver is en heeft daardoor aan zilver nauwelijks waarde.
Ga opzoek naar de keurtekens
Nederlands zilver is van eerste gehalte (925/1000) of tweede gehalte (835/1000) zilver. Het keurteken kan bestaan uit een grote of kleine keur, zoals bijvoorbeeld vanaf 1815 een staande leeuw met het cijfer 1 (925/1000) of een kleine keur met een lopende leeuw met het cijfer 2 (835/1000).
Echt zilver bestek is vrijwel altijd voorzien van een officieel keurteken en heeft een zilvergehalte van minimaal 80%. Bij massief zilver bestek kan dit zelfs oplopen tot 92,5%.
Het heeft een metalige smaak en dat combineert slecht zuren en sulfaat. Een ei eten met zilver bestek is bijvoorbeeld geen goed idee. Het smaakt niet lekker, maar er ontstaan ook zwarte vlekken vanwege het sulfaat wat zich mengt met zilver.
Blijft je sieraad er aan plakken, dan is het in ieder geval GEEN massief zilver. Ook staat erin je sieraad vaak een keurmerk voor de zuiverheidsaanduiding. 800, 835, 900 of 925 zijn echt zilver. Lagere aanduidingen, zoals 80, 90, 100, 119, 150 betekenen dat het om een verzilverd object gaat.
De waarde van verzilverd bestek hangt af van de staat van de verzilvering. Als het onedele materiaal er op kleine plekjes zichtbaar is geworden dan is de waarde nihil, als de verzilvering er nog goed opzit dan is de waarde hoger. De emotionele waarde heeft het natuurlijk altijd.
Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Bij verzilverd bestek raden wij het af om het in de vaatwasser te reinigen. Dit omdat het materiaal het mooiste blijft bij een milde reiniging. Wassen met de hand is al voldoende voor een goede reiniging.
Vermijd overigens het eten van fruit en eieren met een zilveren lepel. Zilver reageert slecht met zuur uit fruit en sulfiet uit eieren.
Al eeuwen geleden gebruikte men zilver als een hulpmiddel om bacteriën te doden. Men at daarom bijvoorbeeld van zilver bestek, zodat het eten vrij was van bacteriën. Op zee werden zilveren munten gebruikt om tonnen met drinkwater zo lang mogelijk vers te houden.
De truc is om bestek na gebruik het liefst zo snel mogelijk af te wassen in heet water met gebruik van mild afwasmiddel. Spoel de messen, vorken en/of lepels daarna nogmaals met lauw water en droog – het liefst direct – af met een zachte doek of theedoek.
Keurtekens zijn in Nederland verplicht en waarborgen de 'echtheid' van het materiaal. 925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat.
Het gehalte 999 zilver is de puurste vorm van zilver. Het wordt ook wel fine silver genoemd. Net zoals bij de andere gehalten wijst het op het percentage zilver, in dit geval 99,9% (999 zilverdeeltjes ten opzichte van 1000 totaaldeeltjes; 999/1000=99.9%).
Sterling zilver is een legering van zilver met 92,5 gewichtsprocent zilver en 7,5 gewichtsprocent andere metalen, meestal koper. De sterling zilver standaard heeft een minimale fijnheid van 925. Zuiver zilver is ter vergelijking 99,9% fijn.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Puur zilver bestaat voor 99,9% (999) uit dit materiaal en is nog te zacht om te verwerken. Daarom wordt er meestal koper bij gevoegd en dan bestaat de legering van 925 uit 7,5% koper en 92,5% zilver. Je spreekt eigenlijk van dit materiaal als het boven de 800 zit.
De prijs 1 kilo zilver ligt vandaag te dag tussen de €500,- en de €600,-. De 1 kilo zilver prijs ligt vandaag de dag dus vrij hoog. Aan het begin van de coronacrisis werd investeren in zilver erg populair.
Grote stukken metaal (zoals sloopafval en oude fietsen) kun je als grofvuil inleveren bij de gemeente. Of breng het naar een oud-ijzerhandel: daar krijg je er nog geld voor.
Deze vermenging van verschillende metalen heet ook wel een legering. Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt.
Doe je zilveren sieraden in een sieraden doosje als je deze niet draagt, wel ééntje die je af kunt sluiten. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk zwavelhoudende stofjes bij kunnen komen. Doe je zilveren sieraden af bij langdurige blootstelling aan de felle zon, hierdoor kunnen zilveren sieraden ook zwart worden.
Meng zuiveringszout met water tot een pasta. Breng het mengsel vervolgens aan op uw sieraden of zilverwerk door zachtjes te wrijven met een tandenborstel. Na een half uur afspoelen met schoon water, afnemen met een doek en polijsten.