Als u in een vrijstaande woning woont, vind u de glasvezelaansluiting vaak aan de buitenkant van uw huis. Dit kan bijvoorbeeld in de meterkast zijn, maar soms bevindt de aansluiting zich ook op een andere plekken, zoals in de garage of de schuur.
Het antwoord op de vraag of je glasvezel hebt, beantwoord je door in je woning het glasvezelaansluitpunt te zoeken. Dit kastje is meestal vierkant, wit en ongeveer 10 centimeter groot. Meestal vind je 'm in de meterkast, maar het kan ook zijn dat 'ie ergens anders hangt.
Glasvezelkastje opzoeken
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak wit. In de afbeelding is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood. Zit het glasvezelaansluitpunt vlakbij de plek waar je modem nu staat?
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
Zowel het glasvezelmodem als de router hebben stroom nodig. Zorg ervoor dat er minimaal twee stopcontacten aanwezig zijn.
Aansluiten op glasvezel is niet verplicht, maar we raden het zeker aan!
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels.
Dan moet dit eerst aangelegd worden door een internetprovider of een glasvezelaanbieder. Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren.
De toekomst van VodafoneZiggo
Ziggo heeft om die reden voorlopig geen plannen om te investeren in dit netwerk. Daardoor blijft het onzeker of de kabelaar overgaat op glasvezel. Het kost ongeveer 800 euro per woning om de coaxkabel te vervangen door een glasvezelkabel.
De kosten voor een aansluiting achteraf wanneer er al wel glasvezel ligt in jouw wijk, maar niet in jouw huis, kunnen variëren van €150 tot €1500. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling. Bekijk glasvezelaanbieders in onze Vergelijker.
Dit kan op twee manieren: Binnendoor: we trekken de kabel via de meterkasten naar boven. Buitenom: we monteren de kabel aan de buitenkant van het gebouw. We beslissen tijdens de aanleg wat de beste manier is voor jouw gebouw.
Hoe kan ik checken of ik thuis glasvezel heb? Het kan zo zijn dat je thuis de mogelijkheid hebt om glasvezel af te nemen zonder dat je het weet. Vul de glasvezelcheck bovenaan deze pagina in en zie direct of glasvezel internet beschikbaar is op jouw postcode.
Tv kijken via glasvezel met een tv-ontvanger Je verbindt de tv-ontvanger met netwerkkabel vanuit je glasvezelmodem. Het televisiesignaal verloopt daarna via de netwerkkabel vanuit de modem naar je tv-ontvanger. Sluit daarna je toestel aan via een HDMI-kabel met de decoder.
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settupbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Je geeft toestemming voor glasvezel
Om de glasvezelkabel vanaf de straat bij jouw woning naar binnen te brengen, zijn er werkzaamheden nodig in en rond je woning. Daarvoor geef je toestemming. Onze servicemedewerkers bellen binnenkort bij je aan. Je kunt ons dan alles vragen over glasvezel en de werkzaamheden.
Het biedt hogere snelheden, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid. Hoewel het duurder is dan traditionele DSL internet en niet overal beschikbaar is, zijn de voordelen van glasvezel internet de hogere prijs waard.
Dit is wat onze monteur altijd doet: Internet aansluiten en een wifiverbetering in je hele huis. De installatie van 1 tv-ontvanger *), 1 pc of tablet en 1 vaste telefoon. *) Hiervoor moet een TV met HDMI ingang aanwezig zijn.
Glasvezel geeft je woning meerwaarde
Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat een huis met glasvezel ongeveer 3% meer waard kan zijn. Dit is vooral belangrijk in afgelegen gebieden waar internetverbindingen soms niet zo snel zijn.
Wanneer je een kabel aan wilt leggen vanaf jouw glasvezel modem naar bijvoorbeeld een ethernet switch of router kan dit gewoon met cat6 patchkabels.
Om uw woning aan te sluiten op glasvezel, krijgt u een verbinding met het netwerk door middel van een ondergrondse boring. Er wordt een raket (geen zorgen, het is geen echte!) vanuit de sleuf in de weg of (oprij-) pad naar de woning 'geschoten'. Er hoeft niet, of zeer beperkt, gegraven te worden in uw tuin.
Glasvezel is meestal een fractie duurder dan een kabel- of DSL-verbinding. Dat kan je tegenhouden om over te stappen. En nog iets: als glasvezel door een lokale provider bij jou is aangelegd, heb je vaak beperkte keuze. Daarnaast betaal je een vastrechtvergoeding aan je glasvezelprovider.