Het is heel belangrijk dat je baby de beentjes gewoon kan bewegen, zodat de heupjes goed kunnen ontwikkelen. Inbakeren kan gevaarlijk zijn zodra je baby kan omrollen. Tussen de 4 en 6 maanden leert een baby omrollen. Je moet dan per direct stoppen met inbakeren, want dit kan heel gevaarlijk zijn!
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
De nadelen van inbakeren hangen vooral samen met verkeerd gebruik van de methode, zoals het te strak inwikkelen van de benen, het inbakeren in de kraamtijd, het op de buik neerleggen of te laat ontbakeren waardoor een kind ingebakerd naar de buik kan draaien.
Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel
Bij baby's ouder dan 6 maanden wordt het risico dat ze – ingebakerd en al – naar hun buik draaien steeds groter en daarmee ook het risico ten aanzien van wiegendood.
De Jeugdgezondheidsraad adviseert om baby's ouder dan 6 maanden niet in te bakeren. In zo'n slaapzak wordt een baby minder belemmerd dan wanneer hij volledig ingebakerd is, maar als hij zich op zijn buik rolt is het moeilijk om weer terug te draaien.
Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.
Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren.
De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken. Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.
Inbakeren is veilig voor jouw baby als je goed materiaal kiest en de inbakerdoek of de inbakerzak op de juiste manier gebruikt. Veilig inbakeren is natuurlijk een onderdeel van veilig slapen. Dus ook de slaapomgeving en het beddengoed moeten in orde zijn.
Begin niet gelijk na de geboorte met inbakeren. In de eerste week hebben jij en je baby eerst tijd nodig om aan elkaar te wennen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken. Als je baby onrustig slaapt kun je overwegen in te bakeren.
Wiegendood is de angst van iedere ouder. Over de oorzaak ervan is nog veel onbekend. Nieuw onderzoek heeft echter iets meer duidelijk gemaakt over de oorzaak van wiegendood, en dat heeft alles te maken met een stofje in het bloed van baby's.
Wanneer inbakeren afbouwen? De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten.
Over het algemeen wordt aangeraden om na drie maanden niet meer je baby in te bakeren. Wanneer je op deze leeftijd nog gaat inbakeren, is de kans groter dat je baby op zijn of haar buik kan draaien, en dat kan gevaarlijk zijn.
Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen. Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak. Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
De Puckababy® is een vertaling van het traditionele strakke inbakeren met doeken naar een mildere variant. Baby's slapen beter, drinken beter en vinden meer rust. Het grote verschil tussen strak inbakeren en de Puckababy® is de bewegingsruimte van de baby.
Trek je ingebakerde baby alleen kleding aan van 100% natuurlijk en ademend materiaal. Door polyester in de kleding kan je baby gaan zweten, het vocht kan niet goed weg en daardoor wordt je baby weer koud.
Op tijd inbakeren afbouwen is ook belangrijk voor de ontwikkeling. Er ontstaan veiligheidsproblemen als je baby nog ingebakerd wordt wanneer je baby al actief is en begint om te rollen. Toch is dit niet de enige reden waarom het belangrijk is om op tijd te beginnen met het afbouwen van inbakeren.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
Als je baby onvoldoende slaapt, dan wordt je baby chagrijnig en sneller geïrriteerd. Hierdoor ontstaan slaapproblemen. Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap.
Als je baby oververmoeid is, dan is de kans groot dat hij of zij veel hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Wieg, knuffel of blijf erbij zodat je baby rust kan vinden. Voor temperamentvolle baby's is het soms beter als je even de kamer uit gaat, doe dat als je het idee hebt dat dit beter werkt op dat moment.
Een swaddle is niets anders dan een zachte hydrofiele doek. Het is gemaakt van 100% katoen. Ideaal om bijvoorbeeld je kindje mee af te drogen na het badje, als onderlegger te gebruiken bij het hoofdeind in wiegje of wandelwagen of als spuugdoek na het voeden.
Als de onrust van jouw baby een mogelijk gevolg is van honger, overleg dan eerst met een lactatiekundige. Inbakeren kan wel (een oververmoeide baby kan immers niet effectief drinken) maar daarnaast is het belangrijk om hem vaak genoeg aan te leggen. Pas eventueel borstcompressie of wisselvoeden toe.
Vroeger werd er vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Zo zou hij leren om zichzelf te troosten en het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de longetjes. Toch blijkt dat het beter is om wel even naar je baby toe te gaan.