Terwijl sommige katten genieten van het gezelschap van andere katten, zijn de meeste in hun hart geboren eenlingen. Agressie tussen katten thuis is daarom een veelvoorkomend probleem voor katteneigenaren.
Als katten elkaar niet mogen, dan kun je het volgende zien: Ze hebben totaal geen contact met elkaar. Niet samen slapen, wassen of spelen. Ze vermijden elkaar actief door weg te lopen als ze de ander zien.
Maar ook katten die samenleven, kunnen vechten. Katten markeren hun territorium met geuren en jouw huis is geen uitzondering. Als je meer katten in huis hebt, maken ze daarover vaak ruzie. Agressie: Sommige katten kunnen van nature agressief zijn.
Elke situatie is anders. Het kan een dag of 2 tot zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. En het kan zelfs maanden duren voordat katten echt ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Je bent al goed op weg wanneer je een rustige wapenstilstand hebt bereikt.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen. Leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Een van de manieren waarop katten dominantie en territorialiteit uitdrukken is door in de nek van een andere kat te bijten. Deze gewoonte is een manier om hun dominante rol te tonen en hun territorium veilig te stellen. Je zult dit gedrag vaker bij jouw kat zien, vooral als je een nieuwe kat in huis neemt.
Katten likken andere katten om elkaars vacht schoon te houden, maar ook om affectie te tonen. Het kan dus ook zo zijn dat de kat joú likt, bijvoorbeeld over je haar of je hand. De kat zal dit alleen doen als hij zich op z'n gemak bij je voelt.
Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid. Een nieuwe kat is natuurlijk hartstikke leuk, maar vergeet niet om ook de andere kat(-ten) genoeg aandacht te geven, zodat alles zoveel mogelijk hetzelfde is, zoals het was.
Katten kennen geen overgavegedrag en de vechtpartij kan daarom lang duren en uitmonden in gewonde dieren. Wonden kunnen gaan infecteren en tijdens het vechten kunnen er ook nog eens besmettelijke ziektes worden overgedragen. Probeer vechtende katten daarom altijd uit elkaar te halen.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Wat de meeste mensen niet weten is dat katten hun hele leven zullen blijven 'vechten' als vorm van spelen (mits er een andere kat in de buurt is om mee te spelen). Zelfs katten met een leeftijdsverschil van 10 jaar kunnen met elkaar 'vechtend' spelen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen.
Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
We beseffen het vaak niet, maar ook dieren rouwen om het verlies van soortgenoten of een familielid. Zelfs als katten niet altijd elkaars beste vrienden zijn dan kunnen ze elkaar toch missen als er één komt te overlijden.
Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen. Ze vormen samen een zogenaamde sociale groep. Dit kunnen dus ook twee katten binnen een groep van meer katten zijn!
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen. Zorg er dan ook wel voor dat er voldoende mogelijkheden zijn voor de oudere kat om zich terug te trekken.
Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar. Een kitten plaatsen bij een oude kat raden we af omdat zelfs als het goed gaat – en de oudere kat de kitten accepteert – ze tegenovergestelde behoeftes hebben.
Katten hebben meer dan één kattenbak nodig
Katten vinden het absoluut niet fijn om op dezelfde plek te plassen én te poepen. Dat doen ze dus liever op verschillende plekken. Heb je één pluizenbol in huis? Dan heb je minimaal twee kattenbakken nodig.