Moet je een pleister plakken, zorg er dan voor dat de kans zo klein mogelijk is dat deze aan de wond vast gaat kleven. Plak een pleister altijd met het wondkussen goed over de wond. Zorg er ook voor dat de wond goed droog is voordat je de pleister plakt.
('Fysiologisch zoutoplossing') Dit kan je zelf maken, ongeveer een halve theelepel gewoon keukenzout in een half glas water oplossen (ongeveer zo zout als een traan). En daarmee maak je de pleister of het verbandgaas nat. Het losweken gaat beter / sneller dan met gewoon water.
Je gebruikt een niet-verklevend wondkompres op een vochtige wond. Door een dun laagje gel blijft het niet aan de wond plakken, waardoor het verwisselen van een gaasje pijnloos is en je de wond niet beschadigd. Een alternatief product is een metalline kompres.
Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Een adsorberend kompres bestaat uit een dikke adsorberende laag van watten. He verband kleeft niet vast aan de wond en is luchtdoorlatend. De achterkant/bovenkant van het kompres bestaat uit een vochtwerende laag waardoor doorlekken wordt voorkomen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Zet het verband vast met een hydrofiele zwachtel, netverband of pleister. Verwissel het vette gaas en het absorberend verband 1 (of zo nodig 2) keer per dag tot de wond niet meer lekt.
Stap 2 - Afdekken
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken. Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Een nat milieu bespoedigt het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een natte wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
Gazen en kompressen
Een kompres is meestal dikker dan een gaas en neemt meer vocht op. Gazen zijn geschikt om wonden mee schoon te maken, om holtes op te vullen, of om wondvocht te absorberen. Als het nodig is om het verband vaak te wisselen, zijn gazen de meest simpele en goedkope wondbedekking.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
In het kort. Vocht uit uw wond zorgt ervoor dat uw wond beter wordt. Te veel vocht is niet goed. Dan heeft u verband nodig.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtig wondmilieu, ofwel vochtige wondgenezing, de reactiefase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondmaterialen te gebruiken creëert uw behandelaar een goed vochtig wondmilieu.
In eerste instantie maak je de wond goed schoon met water. Ook als de wond sterk vervuild is. Het ontsmetten doe je met een ontsmettingsmiddel als jodium of Betadine. Reinig ook het gebied rondom je wond.
Behandeling open wonden
Wanneer er sprake is van een bloedende wond kan je deze het beste even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf schoonspoelt. Het schoonspoelen van de wond kan ook met water. Ontsmet de bloedende wond wanneer nodig met een ontsmettingsmiddel.
Metalline gaas of metalline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt. Het aluminium laagje van het metaline-gaas komt dus tegen de wond.
Buiten het ziekenhuis: douchen mag 12 uur na het sluiten van de wond, als de zorgvrager dat wil. Douche maximaal 10 minuten. In het ziekenhuis: douchen mag 24 uur na het sluiten van de wond, als de zorgvrager dat wil.
Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is). Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is.
Het vette gaas zorgt ervoor dat de wond niet uitdroogt. Op die manier is bij het verschonen van het gaas of kompres de kans klein dat het vast geplakt zit in de wond. Het los trekken van een vastgekoekt gaasje zorgt er bijna altijd voor dat de wond opnieuw opengetrokken wordt.
Een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres is een hoog absorberend wondkompres dat dankzij zijn gladde uitvoering niet verkleeft met de wond. Het kompres absorbeert het wondvocht tot in de kern en zorgt voor voldoende wondventilatie.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.