Zou dat gebeuren met een raket, dan overleeft geen enkele astronaut! Het goede nieuws is dat raketten een stuk steviger zijn dan een ballon. Ze kunnen wel kapot gaan bij het opstijgen, maar zijn stevig genoeg om in een (redelijk) rechte lijn naar boven te vliegen.
in de hele hoge luchtlagen is bijna geen zuurstof dus daar werkt de motor van een gewoon vliegtuig niet. in de ruimte heb je geen zwaartekracht. in de ruimte heb je ook geen 'lucht'. dus aan vleugels heb je niets.
De motor van een raket stoot hete gassen uit, die het vaartuig naar voren stuwen, zoals de terugslag van een pistoolschot. De wet geldt in de dampkring en in het vacuüm van de ruimte, ver van de zwaartekracht en luchtweerstand van de aarde.
De lucht binnen de dampkring is anders en 'dikker' dan in de ruimte. Zodra de raket dichter bij aarde komt 'botst' hij het ware tegen die andere lucht en gaat langzamer. Uit zijn punt komen drie grote parachutes die het luchtschip nog meer afremmen. Zo kan de raket rustig in de zee landen.
Raketten hebben zoveel brandstof nodig om de zwaartekracht van de aarde te kunnen overwinnen. Pas als zij een snelheid van 28 000 km per uur bereiken, gaan zij snel genoeg om in een omloopbaan te kunnen komen. De meeste raketten bestaan uit twee of drie delen, trappen genaamd.
Op 21 november 2021 scheerde de ruimtesonde Parker Solar Probe met een snelheid van 586.864 km/h langs de zon – 700 keer sneller dan een vliegtuig – en vestigde daarmee een nieuw record als het snelste door de mens gemaakte ruimtevaartuig ooit.
De aarde heeft een sterke aantrekkingskracht op alles om zich heen... dat heet zwaartekracht... Daardoor vallen de dingen naar beneden en niet omhoog. Om los te komen van aarde gebruik je spierkracht. Dat doe je bijvoorbeeld als je loopt of springt, maar hoe goed je je best ook doet de aarde trekt je altijd weer terug.
De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!
De achtergrondfoto is genomen vanuit het Internationaal Ruimtestation op een hoogte van 335 km. De Ruimte begint bij 100 km boven de aarde, de Kármánlijn. Het is een denkbeeldige grens om een onderscheid te kunnen maken tussen luchtvaart en ruimtevaart.
André Kuipers Het duurt 528 seconden om in de ruimte te komen. zijn er ook dieren aan boord?
Ballistische raketten vliegen enorm hoog. De hoogte is geen doel op zich, maar houdt verband met de afstand die het moet afleggen. Raketten voor de korte afstand halen al een hoogte van 200 km. De ICBM's kunnen wel tot zo'n 2.000 km hoog vliegen.
Dit klinkt misschien gek, want waarom zou je een raket pakken als je ook met het vliegtuig kunt gaan? De belangrijkste reden is tijd. De raket heeft een maximumsnelheid van 27.000 kilometer per uur en dat is dus heel wat sneller dan een gemiddeld vliegtuig met een cruisesnelheid van 1.000 kilometer per uur.
Alleen wanneer de Space Shuttle moet versnellen (sturen) worden de raketmotoren gebruikt. Hierin wordt brandstof tot ontbranding gebracht, wat ervoor zorgt dat de gassen uitdijen en hun omgeving (de Shuttle) wegduwen. Door die gassen naar achter uit te werpen zal de Space Shuttle dus een voorwaartse snelheid krijgen.
Door de ruimte kan licht reizen met een snelheid van bijna 300 000 kilometer per seconde. Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
Als aardbewoners vinden we zitten, lopen, dingen oprapen en in bed liggen heel gewoon. Maar in de ruimte is dat allemaal niet mogelijk. Is een ruimtevaartuig eenmaal in een baan rond de Aarde, dan is alles erbinnen gewichtloos.
Je lichaam zal, wegens het gebrek aan zuurstof, immers niet vergaan. Al naargelang de temperatuur waar je mee te maken krijgt zal je stoffelijk overschot bevriezen of mummificeren, en in nagenoeg perfecte staat duizenden jaren door de ruimte dwarrelen.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Mensen in de ruimte
Joeri Gagarin werd de eerste ruimtevaarder toen hij in de Russische Vostok 1 op 12 april 1961 in een baan om de aarde kwam. Deze dag is nog steeds een feestdag in Rusland en veel andere landen.
Het antwoord luidt: 10 uur, 33 minuten en 38 seconden.
De Falcon 9, tevens van SpaceX, kost volgens Business Insider per lancering 62 miljoen dollar. Maar om ruimtevaart commercieel te maken, moet dit uiteindelijk allemaal natuurlijk goedkoper.
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
'Een raket = honderd auto's'
Uit Amerikaanse berekeningen blijkt dat daarbij zo'n 336.500 kg CO2 is uitgestoten." Een gemiddelde benzine-personenauto in Nederland stoot per jaar zo'n 3.360 kg CO2 uit, uitgaande van 15.000 kilometer per jaar.
Als de aarde recht zou staan, dan zouden landen rond de Noord- en Zuidpool het hele jaar lang in de kou en in het donker staan. En als de aarde nog schever zou staan, dan zouden er hele gekke dingen gebeuren met de seizoenen… Net zoals op de planeet Uranus.
Zwaartekracht zorgt er voor dat je niet van de aarde wegzweeft. Zwaartekracht houdt ook de maan in een baan rond de aarde en de aarde in een baan rond de zon. En als je iets laat vallen, valt het omlaag, ook dat komt door de zwaartekracht.
De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Nog eens twee uur later werd deze snelheid verhoogd naar 40.000 kilometer per uur, tien maal sneller dan een geweerkogel. De vlucht naar de man verliep vlekkeloos.