Duitsers zijn ook gek op gezellig samen koffie drinken. Vaak (meestal op zondagmiddag) wordt de lunch of het diner vervangen door een uitgebreide koffietafel. Bij de koffie worden verschillende soorten gebak en koekjes op tafel gezet. Kaffee und Kuchen wordt soms ook wel eens als nagerecht gebruikt, na het avondeten.
Schnitzel is zonder twijfel het meest iconische en geliefde gerecht op elke Duitse menukaart.
Ontbijt: 'Elke ochtend naar de bakker'
De broodjes worden thuis belegd met bijvoorbeeld kaas. Ook worden er veel Hörnchen gegeten, zoete broodjes die qua vorm op croissants lijken." "Duitsers ontbijten ook veel met muesli en fruit. Ze drinken koffie en thee erbij.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Uiteraard houden ze ook van zoet en staat er vaak jam/ confitüre, pindakaas ( erdnussbutter), honing, stroop (Rübensirup) maar ook Nutella of chocopasta op tafel. Hoewel Duitsers zelf ook eigen kazen maken, is inderdaad, zoals Marleen ook aangeeft, de Goudakaas daar een van de meestverkochte soorten.
Bereiding Duitse borrelplank
Start dan ook met de zoutjes, vleewaren, kaas en het zuur. Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Zuurgebraad (de Nederlandse benaming van Sauerbraten) wordt geserveerd met typische Duitse bijgerechten, zoals rode kool, knoedels of Spätzle (pasta gemaakt van eieren). Ook populair eten in Duitsland is zuurkool met braadworst, pretzels en flammkuchen.
Bekende en unieke merken
Typisch Duits snoep kennen we van twee ontzettend populaire merken: Haribo en Milka. Sinds 1922 werden de populaire gummibeertjes geïntroduceerd. Dit snoep dat Duits is, heeft het merk ontzettend groot gemaakt. Tot de dag van vandaag is het één van de best verkochte producten van het merk.
Moffrika, als creatieve aanduiding voor Duitsland (afgeleid van Afrika), werd al in 1820 door Willem Bilderdijk gebruikt. Mof is waarschijnlijk afgeleid van het Duitse woord muff, wat chagrijnig, slechtgehumeurd, mopperig betekent.
De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit.
De Duitsers eten dus over het algemeen warm, 's middags. Ook op scholen eten de kinderen warm en de volwassenen eten een warme maaltijd op hun werk. Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten.
Eenpansgerechten (Eintopf)
Verschillende koolsoorten en uien waren de belangrijkste groenten in Duitsland. Wat ook heel populair was en nu nog steeds is, zijn sla, tuinkers, augurken, tomaten, wortels, spinazie, peulvruchten en witte asperges. Ook werden er veel stampotten en stevige soepen gemaakt van groenten.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer.
München is als derde geëindigd met 30.099 euro en is daarmee de rijkste stad. Ter vergelijking, het landelijke gemiddelde ligt op 21.179 euro. Andere rijke steden zijn Erlangen en Düsseldorf. Volgens GfK heeft Duitsland volgend jaar in totaal 1,7 biljoen euro te besteden.
Nederlanders zijn ongecompliceerd, joviaal en vriendelijk. Ze zijn tolerant, maar nemen het niet altijd even nauw met de regels en er is weinig aandacht voor duurzaamheid.
Duitsers zijn vaak beleefder en afstandelijker
Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om het leggen van contacten. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Hierdoor komen ze vaak wat formeler, maar dus ook beleefder over. Nederlanders willen graag aardig gevonden worden, Duitsers willen graag gerespecteerd worden.
“Hoe staat het met 'Mahlzeit', kun je dat als begroeting tussen de middag zeggen?” Af en toe kunt u de groet Mahlzeit tegen komen. Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk.
Uit eten in Duitsland is een stuk goedkoper dan in Nederland. Een royaal hoofdgerecht kost minder dan €15, en een halve liter bier op een terras of in een restaurant of café heb je ook al voor €2. In de supermarkt is het ongeveer net zo duur als in Nederland, en goedkoper als je het bij lokale producten houdt.
'Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst. Het is gewoon een duidelijker brood. ' Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood.