Mocht u nu een keer zonder tandpasta komen te zitten, geen paniek. Er zijn namelijk onderzoeken die aantonen dat er nauwelijks verschil is tussen het tanden poetsen met of zonder tandpasta. In beide gevallen wordt ongeveer de helft van de tandplak weggepoetst.
Baking soda en tandglazuur
Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, heeft vele goede eigenschappen als tandpasta.
De auteurs schrijven dat het mechanische effect van de tandenborstel de grootste factor is in het verwijderen van tandplaque, de grootste variabele in dit proces is de persoon die poetst. Toch raden ze niet aan om zonder tandpasta te poetsen. Tandpasta heeft een antimicrobieel effect en het bevat fluoride tegen cariës.
Tanden poetsen met water
Je kunt dus best je tandenborstel van tevoren nat maken en daarna je tanden poetsen. Vervolgens kun je het beste de tandpasta uitspugen en met een heel klein slokje water naspoelen.
Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Binnen een paar dagen of een paar weken zonder te poetsen, krijgt u gingivitis. Uw tandvlees begint op te zwellen en wordt helderrood door de ontsteking. Door het poetsen en flossen zal het gaan bloeden. Zelfs door onregelmatig poetsen en flossen kan gingivitis ontstaan.
Sommige voedingsgewoonten zoals de regelmatige consumptie van rode wijn, koffie, thee, cola of andere gekleurde dranken tasten de kleur van de tanden aan. Ze hebben een invloed op 2 niveaus: 1. Overdreven hoeveelheden koffie en thee laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt.
De kans op gaatjes is groter als u uw mond met water spoelt na het tandenpoetsen. U spoelt namelijk de fluoride die in de tandpasta zit weg. Dit is juist het beschermlaagje dat over uw tanden heen zit na het tandenpoetsen dat tandbederf tegengaat.
In het stuk, dat door twee tandartsen is geschreven, staan meerdere tips om je gebit gezond te houden. Eén van deze tips is inderdaad om na het poetsen niet te spoelen met water. Dit is volgens de tandartsen beter voor de mondgezondheid, omdat de in tandpasta aanwezige fluoride langer op de tanden blijft zitten.
Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Dit doe je door een elektrische tandenborstel te gebruiken en een ronde beweging van het tandvlees naar de tand te maken.
Je kunt net zo goed géén tandpasta gebruiken – FABEL
Maar… dit geldt alleen voor een eenmalige poetsbeurt. Als je langdurig geen tandpasta zou gebruiken tijdens het poetsen, dan krijg je aanslag op je tanden en daardoor een verkleurd gebit. “Dit kan al heel snel gebeuren.
- Fluoride stapelt zich voornamelijk in het bot en kan fracturen veroorzaken, maar stapelt zich ook in zachte weefsels, in het bijzonder hart (aorta), lever en blaas. - Fluoride kan neurologische klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, spasmen, visuele stoornissen en concentratieverlies.
De gevaren van fluoride
Fluoride is schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken. Als iemand een enorme dosis fluoride heeft binnengekregen, bijvoorbeeld wanneer een kleuter in één keer de tube tandpasta van zijn ouders opsnoept, kan dit dus gevaarlijk zijn.
Je neemt natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd). Doe hiervan een paar lepels in een afsluitbaar potje. Voeg een paar druppeltjes etherische pepermuntolie toe en klaar! Het is dan geen tand-pasta maar tand-poeder, maar het werkt prima.
Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride.
Als je niet goed poetst, kan tandvlees gaan ontsteken
Hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema legt uit hoe een slechte mondgezondheid kan zorgen voor een verminderde algehele gezondheid: 'Als mensen de tanden niet goed poetsen, kan het tandvlees gaan ontsteken.
Te lang poetsen is slecht voor je tanden
Je zou het niet verwachten, maar je kan te lang tandenpoetsen. Wanneer je te lang over dezelfde tand schrobt, loop je het risico om het tandglazuur en tandvlees te beschadigen. Bovendien neemt het poetseffect af na verloop van tijd.
Hoewel mondwater veel bacteriën in je mond kan doden, wordt het door veel tandartsen afgeraden.
Tandplak weghalen
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Mondspoeling tegen tandplak en tanderosie
Mondspoeling met een antibacteriële werking voorkomt de vorming van tandplak niet maar remt deze wel. Het kan tevens de conditie van je tandvlees verbeteren. Wees je er echter van bewust dat spoelen met mondwater geen vervanging is van tandenpoetsen!
Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door.