Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Sorteer het wasgoed op bonte was, witte was en donkere was. Dit is vooral zinvol als je speciaal wasmiddel gebruikt voor witte was, bonte was of donkere was. Maar ook als je een universeel wasmiddel gebruikt, blijft wit wasgoed mooier als je het niet mengt met donkere of gekleurde kleren.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden. Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet. Of handdoeken en ondergoed dan samen gewassen worden, of je doet het ondergoed bij je andere kleren, dat maakt dan niet zoveel uit.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand. Maak gebruik van de kracht van koffie of thee, die worden immers gebruikt als natuurlijke verfstoffen.
Je kunt echt niet alles op hetzelfde programma wassen. Sommige stoffen beschadigen of worden vaal als ze op een verkeerd programma gewassen worden. Kleding met een mix van bijvoorbeeld wol, viscose of zijde kan krimpen tot kabouterproporties of beschadigd raken als het met andere kledingstukken een trommel deelt.
Was stoffen die pluizen (zoals katoenen handdoeken) liever niet met microvezel of dekens. Meng geen sterk vervuilde items met licht vervuilde items. Was altijd op de laagst mogelijke temperatuur. Delicaat wasgoed en kleding die alleen bijna niet vies is, was je koud.
Begin met het wassen van het gezicht en ga verder naar beneden, naar de nek, oksels, romp, enzovoort. Gebruik een zachte masserende beweging met de washandjes.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
Kies een speciaal wasprogramma dat geschikt is voor het wassen van een bh en let op de wasvoorschriften. Was altijd met koud water, nooit warmer dan 30 graden.
Sorteer en was je bh's op kleur (denk aan zwart, wit, rood en kleur). Gebruik lauwwarm water en bij voorkeur wasmiddel voor de fijne was. Laat je bh's een paar minuten kort weken in plaats van deze hardhandig schoon te wrijven.
Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat zuiniger om met water en stroom dan het programma voor fijnwas. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilo wasgoed meer water en stroom, omdat je de machine bij deze programma's minder vol mag doen.
Het is belangrijk om bij een handwas eerst het wasmiddel in het water op te lossen en daarna pas het textiel in het sop te dompelen. Het wasgoed moet steeds onder water blijven en in beweging. Vooral gekleurd wasgoed moet nooit in het sop blijven staan, omdat het dan kan verkleuren.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Met het wasprogramma voor de fijne was kan je stoffen zoals acryl, viscose en gemengde stoffen wassen. Deze milde wasbeurt krijgt dergelijke stoffen bij normale vervuiling geheel schoon. De fijne was wordt gedaan op een maximale temperatuur van 40°C, deze staat dan ook standaard ingesteld.
Hoeslakens wassen
U kunt een hoeslaken het beste wassen op een temperatuur van 30 of 40 graden. Wanneer u een warmere temperatuur gebruikt (bijvoorbeeld 60 tot 90 graden) slijt het hoeslaken een stuk sneller, waardoor deze eerder aan vervanging toe is.