Van de 65- tot 75‑jarigen gebruikte ruim 80 procent in 2021 internet vooral voor communicatiedoeleinden: het versturen en ontvangen van e-mails (85 procent) en het versturen van tekstberichten, bijvoorbeeld via WhatsApp (83 procent).
Sociaal netwerk gebruik
Ook het gebruik van sociale netwerken stijgt onder de ouderen. In 2014 maakte 23 procent van de 65- tot 75-jarigen en 6 procent van de 75-plussers gebruik van sociale netwerken, zoals Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat. In 2019 was dit respectievelijk 39 procent en 17 procent.
Dit is een groei t.o.v. 2021 waarin de ouderen nu gemiddeld 10 minuten langer op social media spenderen. De kanalen die het meest gebruikt worden zijn WhatsApp en Facebook.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt 86 procent van de Nederlanders gebruik van internetbankieren of mobiel bankieren. Maar achter dat gemiddelde gaan significante verschillen schuil. Bij de hoogopgeleiden is dat 97 procent, tegenover 71 procent bij de laagopgeleiden.
Ouderen ook vaker actief op sociale netwerken
Ook steeds meer ouderen maken gebruik van sociale netwerken. In 2019 was 38 procent van de 65- tot 75‑jarigen en 17 procent van de 75‑plussers actief op een sociaal netwerk; vijf jaar eerder was dat respectievelijk 23 en 6 procent.
Welke leeftijdsgroep is het meest actief op Facebook? Als we naar de statistieken van Facebook kijken, zien we dat de meeste gebruikers wereldwijd tussen de 25 en 34 jaar oud zijn. De 18-24 jarigen zijn ook zeer actief op het platform, gevolgd door de 35-44 jarigen.
Waar whiskey, vintage horloges en oldtimers jarenlang populaire investeringsobjecten waren onder verzamelaars, staat 2023 in het teken van nieuwe klassiekers. Van erfstukbroches en cognacs tot jongere klassieke auto's.
De app van je bank openen
De app vraagt je om je te identificeren (dus de app gaat na of jij het echt bent). Je kunt je identificeren via een geheime code, een wachtwoord of zelfs een vingerafdruk. Dit hangt af van je bank of van de manier die je gekozen hebt toen je de app installeerde.
Internetbankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd en de schade is, afgezet tegen de tegenover de totale omzet bij internetbankieren, klein. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden.
Om te internetbankieren heb je meestal een bankpaslezer of digipas nodig. Dit is een apparaatje dat codes genereert, zodat je bijvoorbeeld een betaling kunt doen. Bij internetbankieren gaat betalen (en soms inloggen) in 2 stappen: De klant voert inlog- of rekeninggegevens in.
Communicatie met dementerende ouderen
Communicatie gaat via verschillende kanalen. Vaak worden er drie onderscheiden: het verbale kanaal waarbij woorden vooral belangrijk zijn, het non-verbale kanaal waarbij vooral gezichtsuitdrukkingen en gebaren een rol spelen en het intieme kanaal waarbij aanraking belangrijk is.
Gebruikers per social media kanaal
Whatsapp is met een gebruiksdichtheid van 88% het populairste social media kanaal in Nederland. Daarna volgt Facebook met 71% en daarna Instagram met 58%. Facebook messenger wordt door 45% van de mensen gebruikt en Linkedin door 33%. Daarna volgt Pinterest met 32% en Snapchat met 28%.
Vanaf welke leeftijd mag je kind een account op sociale media? De meeste sociale media, zoals Instagram, Facebook en WhatsApp hanteren het beleid dat kinderen jonger dan 16 jaar toestemming van hun ouders nodig hebben. Voor Twitter, TikTok en Snapchat is de minimale leeftijd 13 jaar.
BNG Bank staat in de top 3 van 's werelds veiligste banken, zoals gepubliceerd door het internationale financiële magazine 'Global Finance'. Net als in voorgaande jaren wordt BNG Bank beschouwd als de veiligste bank van Nederland. Op de wereldranglijst staat de bank achter een Duitse en een Zwitserse bank.
De veiligste manier van betalen is via Ideal, of zelf overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper.
Gebruik de app om te internetbankieren. Mobiel bankieren en je bankrekening bekijken via een app op je smartphone of tablet is veilig, zeker ten opzichte van internetbankieren via een browser op een openbaar wifi-netwerk .
In je internetbrowser ga je naar de website van je bank en log je in met je bankkaart en je Home Banking-kaartlezer. Volg de instructies op het scherm om toegang te krijgen tot de diensten die internetbanking je te bieden heeft: Je bankrekeningen raadplegen.
Bankieren zonder internet
Wilt u echt niet via internet bankieren, dan kunt u nog terecht bij de bekende grootbanken. Deze banken hebben een kantorennetwerk, daar kunt u naartoe om betaal- en spaarrekeningen te openen en te beheren.
De Kleur van het Jaar 2023 volgens Flexa (AkzoNobel)
Was de kleur van 2022 nog lichtblauw ('Bright Skies'), in 2023 is het een geeltint volgens Flexa. 'Wild Wonder™', zo hebben ze de kleur genoemd. Een positieve, natuurlijke geeltoon, die binnen verbindt met buiten, aldus Flexa.
Klanten willen fitnessapparaten, afslankproducten, vervangende opties om van het roken af te komen en ook duurzame producten zijn populair. Denk dus ook vooral aan herbruikbare producten, maar ook aan een duurzame verpakkingen en verzendmethodes.