Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken. Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Dit doet u bijvoorbeeld door een geluidsmeting. Strooming kan u daarbij helpen. Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging.
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Neem contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation.
Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor 'herrie' A15. De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen.
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Een steenwol isolatielaag van 100 mm reduceert het geluid dan met ongever 10 dB ten opzichte van een niet-geïsoleerd dak. Dit ervaart het menselijk oor als een halvering van het geluid. Geluidsoverlast als gevolg van trein-, vlieg- en autoverkeer wordt tot het minimale beperkt.
Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op? In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn.
Hoe gehorig mag een huis zijn; de richtlijnen
De richtlijn is tussen de 50 en 70 decibel, wat evenveel lawaai geeft als een stofzuiger op een meter afstand. 's Avonds moet het stiller zijn; tussen de 45 en 60 decibel. In de nacht mag het geluid niet luider dan 40 en 60 decibel zijn.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Door in het interieur zachte materialen zoals gordijnen, kleden en meubels toe te voegen vermindert de aanwezige galm. Daarnaast is het goed om akoestische oplossingen aan de ruimte toe te voegen. Deze helpen de galm nog meer te verminderen, omdat akoestische oplossingen absorptiemateriaal bevatten.
Probeer jezelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zet je eigen radio aan, als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten.
Die komen vaak op een andere manier binnen. Zo klinkt het soms alsof de buren buiten zijn terwijl ze binnen zitten. Dat komt omdat het geluid dan via openstaande ramen of kleine openingen of kiertjes reist. Er komt meer geluid je huis binnen als het minder goed geïsoleerd is.
Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo'n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend? Dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen.