Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.
Een spiraaltje is voor bijna iedere vrouw geschikt, ook als u nog geen kinderen heeft gehad.
Anticonceptie voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Dit geldt voor de meest voorkomende anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, de prikpil en het spiraaltje.
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Een enkele keer kan je partner tijdens de gemeenschap de draadjes voelen. Als dit elke keer bij de gemeenschap wordt gevoeld dan vragen we je een afspraak te maken zodat we de draadjes korter kunnen knippen. Zakt het spiraal te veel dan kan dit klachten geven als krampen, pijn en uitstoting.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Condooms. Condooms zijn geweldig. Want als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn, beschermen ze je betrouwbaar tegen een ongewenste zwangerschap, zónder te knoeien met je gezondheid.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Vanaf welke leeftijd kan er worden gestart met de pil? De verschillende soorten anticonceptiepillen zijn officieel geregistreerd bij vrouwen vanaf de eerste menstruatie.
Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.
Meisjes onder de 18 jaar die de pil gebruiken, krijgen die momenteel wel vergoed uit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar gaan de kosten van het eigen risico af en daarboven moeten vrouwen de pil zelf betalen of zich aanvullend laten verzekeren.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn. Bloeden tijdens de seks hoeft niet te komen door een beschadiging aan het maagdenvlies.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Eénfasepillen worden onderverdeeld in lichte en zware pillen. De lichte pillen bevatten minder oestrogeenhormonen en hebben hierdoor meestal minder bijwerkingen. Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
De koperspiraal beschermt je tegen zwanger worden als je weer seks hebt. De koperspiraal werkt meteen. Je hoeft geen condoom te gebruiken om te zorgen dat je niet zwanger wordt.
In het kort. Een hormoonspiraal is een plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Uw ongesteldheid wordt meestal minder hevig of u wordt helemaal niet meer ongesteld. Het spiraaltje voorkomt ook dat u zwanger wordt.
Omdat er geen contact is tussen de tampon en het spiraaltje is er dus geen gevaar en kun je de twee producten zonder probleem samen gebruiken. Toch deze kleine kanttekening: wie een hormoonspiraaltje draagt, heeft soms een heel lichte menstruatie. Als men tampons gebruikt, absorberen die vaak te sterk.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Het spiraal zit dan mogelijk niet goed in de baarmoeder en beschermt niet meer tegen een zwangerschap. Als dit het geval is, maakt dan een controle afspraak bij ons. Zorg ervoor dat je in de tussentijd een condoom gebruikt tijdens het vrijen om een zwangerschap te voorkomen.
Soms stoot het lichaam de spiraal af. De kans hierop is het grootst tijdens de eerste menstruatie na de plaatsing. Laat de huisarts dus na die eerste menstruatie altijd even controleren of de spiraal nog goed ligt.