Inmiddels is duidelijk dat de rode en paarse bessen bijna allemaal bij de meest gezonde fruitsoorten behoren. Neem bijvoorbeeld de framboos. Frambozen zijn, net zoals veel andere wilde bessen, vezelrijk, suikerarm, barsten van de antioxidanten en zitten ook nog eens vol met vitamines en mineralen.
De blauwe bes staat er bekend om, maar de zwarte bes is nog gezonder. Gezonder zelfs dan de gojibes. De bes die van verre moet komen en in ons land wordt verkocht als superfood. De zwarte bes zit vol met vitaminen en mineralen.
Helemaal bovenaan de lijst komt het sap van blauwe druiven, gevolgd door pompelmoes (grapefruit), veenbessen (cranberries) en troebel appelsap. Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
De hoeveelheid antioxidanten in de bes. De blauwe bes bevat aanzienlijk meer antioxidanten dan andere bessoorten. Antioxidanten helpen je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
Door met regelmaat blauwe bessen of het sap ervan te drinken versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen. Net als cranberry's, bevatten blauwe bessen stoffen die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten. Dit kan urineweginfecties voorkomen.
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Bessen bevatten veel antioxidanten, die de hoeveelheid vrije radicalen onder controle houden. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die in kleine hoeveelheden goed zijn maar als er te veel van komen kunnen ze schade aan cellen toebrengen, waardoor oxidatieve stress ontstaat (1).
De bladeren van de Zwarte bes bevatten net als de vruchten een grote hoeveelheid vitamine C. Ze helpen dus het immuunsysteem sterker te maken en de weerstand tegen griep, verkoudheid en infecties op te bouwen. Recente studies melden verder, dat Zwarte bes-bladeren over krachtige antivirale eigenschappen beschikken.
Dit is waarom. Het antwoord is redelijk simpel: blauwe bessen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om groente en fruit af te spoelen, ook als deze biologisch zijn, maar niet-biologische bessen dienen extra goed schoongemaakt te worden.
Voordelen. Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Ontbijten met yoghurt is gezond. Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
De studie geeft aan dat bramen een groter voordeel hebben dan bosbessen vanwege de antioxidanten, wat te wijten is aan de manier waarop menselijke cellen voedingsstoffen van vruchten opnemen.