Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht. Nachtangst komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Nachtangst is vaak erg aangrijpend. Het gebeurt over het algemeen aan het begin van de nacht en kenmerkt zich door een kind dat gilt, huilt en uit alle macht schreeuwt en zich niet van zijn omgeving bewust is. Het hartritme versnelt, evenals de ademhaling, en uw baby wordt onrustig en zweet.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
Nachtangst kan ontstaan vanaf de leeftijd van 18 maanden tot je kindje een jaar of 6 is. Maar meestal begint het rond de leeftijd van 3 jaar. Nachtangsten kunnen ontstaan als de overgang van de lichte slaapfase naar een wat diepere slaapfase niet helemaal soepel verloopt.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend. Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Sommigen gaan alleen rechtop zitten of praten in de slaap. Het kan echter ook voorkomen dat mensen in paniek uit hun bed springen, schreeuwen, of door het huis rennen, waarbij ze zichzelf of anderen bezeren.
Voor slaapwandelaars met nachtangst is het niet onverstandig om de slaapomgeving wat veiliger in te richten. “Als je slaapwandelt kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Slaap bijvoorbeeld niet in een hoogslaper, want anders val je er nog uit, en berg alle dingen op waarmee je jezelf pijn zou kunnen doen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Slaapregressie komt over het algemeen voor tijdens de mentale sprongetjes die je kindje maakt en tijdens mijlpalen in zijn leven. Dat zijn rond deze leeftijden: 4 maanden: le baby leert rond deze tijd omrollen. 7-8 maanden: je baby leert rond deze leeftijd te zitten en begint met kruipen.
Een nachtangst kan gelukkig heel snel weer voorbij zijn, maar kan ook zo 30-45 minuten duren. Hoe naar het ook is, het komt best vaak voor (zo'n 40% van de jonge kinderen maakt weleens een nachtangst mee), en is niet kwalijk of schadelijk. Een 'night terror' komt het meeste voor bij kinderen rond de 1,5/2 jaar.
Een nachtangst duurt meestal maar een paar minuten met uitschieters die wat langer duren. Ze kunnen één keer per nacht voorkomen, of vaker, gedurende meerdere dagen of langer en stoppen dan voor een bepaalde tijd.
Nachtmerries zijn enge dromen waarvan u meestal 's nachts wakker schrikt. Het zorgt ervoor dat u slechter slaapt. U kunt ook bang zijn om in slaap te vallen. Dit zorgt ervoor dat u overdag vaak moe bent, waardoor u last kunt krijgen van bijvoorbeeld concentratieproblemen.
Klachten door nachtmerries
Mensen die vaak last hebben van nachtmerries slapen daardoor slechter of worden zelfs bang om te gaan slapen. Hierdoor zijn zij overdag vaak moe, wat weer kan leiden tot prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Ook hebben mensen met nachtmerries vaker last van angstklachten en stress.
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u genoeg geslapen heeft. 's Nachts wordt u regelmatig even wakker. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.
Als je slecht slaapt en vaak sombere gedachten en angsten hebt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Slecht slapen kan namelijk te maken hebben met depressie. Daarom is het belangrijk om je klachten serieus te nemen en je indien nodig door te laten verwijzen naar een psycholoog of psychiater.
Symptomen. U voelt zich overdag slaperig en vermoeid en u valt makkelijk in slaap overdag. U slaapt erg lang. Ook kunnen depressieve gevoelens, geheugenproblemen en hoofdpijn voorkomen.
Parasomniën. Parasomnieën zijn slaapstoornissen waarbij mensen tijdens de slaap afwijkend gedrag vertonen of overmatige bewegingen maken. Voorbeelden hiervan zijn slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, REM-slaapgedragsstoornis en perioden van slaapdronkenschap.
's Nachts wakker worden verstoort je slaapritme. Er zijn verschillende redenen waarom je 's nachts wakker kunt worden. Dat kan variëren van fysieke aandoeningen, zoals slaap apneu of een overactieve schildklier, tot omgevingsfactoren, zoals licht of geluid.
Beperk alcohol en cafeïne (of theïne) tot een minimum. Na 16 uur drinken we best geen koffie of zwarte thee meer. Alcohol zorgt ervoor dat we sneller inslapen, cafeïne daarentegen zorgt ervoor dat we minder snel in slaap vallen. Beide zorgen ervoor dat we over een ganse nacht bekeken minder diep slapen.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Je kindje kan bijvoorbeeld niet lekker zijn, gestoord worden door licht of geluid of ergens pijn hebben. Het feit dat een baby soms wakker wordt tijdens het slapen, is niet raar en heel normaal. Echter, wanneer een baby zelfstandig in slaap kan vallen, zal hij waarschijnlijk vanzelf weer terug in slaap vallen.
Slaapverlamming vindt plaats op het moment dat de patient in de REM-slaap valt, of op het moment dat hij/zij eruit komt. De patiënt kan dan niet praten of bewegen maar wel ademen en is zich compleet bewust van de omgeving. Zo'n verlamming kan een paar seconden tot een paar minuten duren.