Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Niet doen! Het uitknijpen van een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) is onverstandig.
BESTRIJD TALG MET GOEDE GEZICHTSVERZORGING
Gebruik bijvoorbeeld NIVEA Micellair Water, speciaal ontworpen om vuil en overtollig talg te verwijderen. Was je gezicht minstens twee keer per dag. Doe dit in de ochtend en in de avond met een milde gezichtsreiniger om de huid schoon te houden en vuil te verwijderen.
Het is niet verstandig om een atheroomcyste zelf te verwijderen, knijp de cyste niet zelf uit, u loopt het risico dat de atheroomcyste ontstoken raakt.
In de haar- en talgklierfollikels ontwikkelen zich de haartjes en zitten de talgklieren. Deze laatste produceren talg (een vloeistof die de huid beschermt) onder invloed van mannelijke (androgene) hormonen; het hormoon testosteron. Androgene hormonen worden bij de vrouwen gemaakt in de bijnierschors en de eierstokken.
Je huid zal minder talg produceren naarmate je ouder wordt. Naarmate onze huid ouder wordt, verliest het belangrijke eiwitten zoals collageen, waardoor je talgklieren uiteindelijk worden vertraagd. Aan de andere kant kan een vette huid de tekenen van veroudering meer vertragen dan de een droge huid.
Nee, acne is geen infectieziekte. Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen.
Door middel van een punctie kan een cyste worden leeggezogen. Hierbij wordt het vocht uit de holte gezogen door een dunne naald in de cyste te brengen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen is er de kans dat de cyste zich opnieuw gaat vullen.
Kan een atheroomcyste vanzelf verdwijnen? Nee atheroomcyste kan niet vanzelf weggaan, soms verminderd het iets en lijkt het zo maar dan komt terug hij later terug en kan leiden tot een ontsteking van talgklier en infectie.
Cystes en tumoren zijn veelvoorkomende soorten knobbels. Buiten dat ze veel op elkaar lijken, zijn ze vaak ook nog op dezelfde plek in het lichaam te vinden. Het is bijvoorbeeld zowel mogelijk om borstkanker als borstcysten te hebben. Grof gezien is een cyste een klein zakje gevuld met lucht of vloeistof.
Dit bultje is het gevolg van beschadiging en die beschadiging leidt tot overproductie van talg door de talgklieren. De beschadigde talgklieren kunnen groter worden of verstopt raken. Daardoor veranderen ze in bultjes met een zachte of harde, witte of gelige buitenkant.
De talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling, waarvan een deel onder de huid zit. In het midden daarvan is soms nog een puntje te zien, het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. De cysten kunnen heel groot worden, soms wel meer dan 5 cm groot. Het kan er 1 zijn maar ook meerdere.
Atheroomcyste verwijderen
Een atheroomcyste bevindt zich onder de huid. In tegenstelling tot een puistje kun je deze dus niet uitknijpen. Probeer daarom niet zelf de cyste te verwijderen. Je loopt hiermee het risico dat de cyste ontstoken raakt en dat kan voor veel pijn zorgen.
De gevolgen van puistjes uitknijpen
Als gevolg hiervan ontstaat een wondje. Dit wondje zal moeten genezen. Omdat je nu een wondje hebt gecreëerd, waar ook nog restjes van de inhoud van de puist inzitten zal de genezing langzamer gaan. Bovendien krijg je een korstje, waardoor het vuil van de puist nog moeilijk weg kan.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Hoe knijp ik puistjes uit? Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Het komt vooral voor op het hoofd, de nek en de rug. Een verstopte talgklier kan ontstoken raken. De zwelling wordt groter, rood, warm en doet pijn. Als er een ontsteking is zal de cyste niet worden weggehaald.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
U kunt ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren herkennen aan: Een kleine zwelling die rood of paars kleurt en pijnlijk en warm aanvoelt. In eerste instantie lijkt deze zwelling op een beginnende puist. De zwelling groeit en er kan een holte ontstaan waar pus in zit.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
Bij een deel van de vrouwen verdwijnt een cyste vanzelf. U blijft wel onder controle bij uw arts. De arts zal nog 12 maanden met een echo controleren of de cyste niet verder groeit of verandert. Dit gebeurt via een kijkoperatie.
Talg is een fysiologische afscheiding van de talgklieren die zich bijvoorbeeld in de T-zone van het gezicht bevinden (voorhoofd, neus en wangen, kin), de borstkas, de rug… Het is een vette stof die dient om de huid te beschermen.
Een pukkel
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
De talgproductie van de hoofdhuid wordt geregeld door hormonen. Deze talg wordt geproduceerd door talgklieren in de hoofdhuid en heeft als doel om het haar en de hoofdhuid te beschermen tegen de invloeden van buitenaf en te hydrateren.